Vijesti iz medicine Zdravlje

Odgovori na najneugodnija pitanja o mjesečnici

Ostavila sam tampon dva dana! Moram li se bojati sindroma toksičnog šoka?
Iako nikada nije dobro ostavljati tampon dulje vrijeme, rizik od sindroma toksičnog šoka i dalje je jako mali. Kad je prvi put identificiran 1980-ih, događao se kod 10 žena na njih 100 hiljada. Devedesetih je taj broj opao, da bi se zadnjih godina, iz nepoznatog razloga, opet povećao. No i dalje rijedak. Suprotno uvriježenom mišljenju, većina slučajeva STŠ-a ne događa se jer je tampon predugo u vagini. Većina žena sa sindromom, koji se razvija kad bakterija Staphylococcus aureus dospije u krvotok, koristi tampone i ima mjesečnicu u vrijeme dijagnoze, ali većina ih redovito mijenja tampone.

Mogu li se seksati za vrijeme mjesečnice?
Ako se na to odlučite, imajte na umu da se spolne infekcije lakše prenose uz krv. Jednako tako, ne možete se osloniti na to da dok krvarite ne možete zatrudnjeti. Tako ne uzimajte u obzir mjesečnicu kao zaštitu od trudnoće. Žene povremeno ovuliraju dok još uvijek krvare. Kondomi smanjuju rizik u oba slučaja. Ako vam infekcija ili trudnoća ne predstavljaju problem, slobodno uživajte.

Je li normalno osjećati nezasitnu glad tijekom krvarenja?
Osjećaj gladi ili čežnja za slatkim te ugljikohidratima prije i tokom mjesečnice najvjerovatnije je povezana s hormonalnim promjenama zbog kojih smo osjetljiviji na prirodni tjelesni inzulin. Ako vam naglo padne šećer, osjetit ćete glad i želju za ugljikohidratima. Ako tada pojedete slatko ili jednostavne ugljikohidrate, šećer u krvi aktivirat će gušteraču da izbacuje još inzulina, čime podešava razinu inzulina. I tako, ciklus se nastavlja. Najbolji način da to izbjegnete je da jedete hranu koja stabilizira razinu šećera u krvi – povrće, proteini i cjelovite žitarice – te može znatno smanjiti te simptome.

Dok krvarim imam češću potrebu ići na WC. Je li to normalno?
Tokom menstruacije se oslobađaju prostaglandini, koji utječu kako na mišiće maternici, tako i na mišiće u crijevima. Prostaglandini potiču menstrualne grčeve kako bi se krv potjerala iz maternice kroz vaginu. Istovremeno, prostaglandini imaju isti učinak na crijeva, zbog čega crijevni grčevi i proljevi nisu neobična pojava za vrijeme mjesečnice.

Vidjela sam krvni ugrušak u WC-u. Trebam li biti zabrinuta?
Svi ugrušci znače da se krv negdje skupila i zgrušala prije nego što je izašla. Naprimjer, nije neobično da se krv skuplja u vagini dok spavamo. Krv se zgruša i eto ga, kad se ujutro probudimo i odemo u kupaonicu, ugrušak ispadne. Osim toga, ono što izgleda kao ugrušak često su grude unutarnjeg materičnog sloja. Ponekad se mogu pomiješati u zastrašujuću, ali bezopasnu nakupinu.

Godišnjica veze mi pada kad imam menstruaciju. Što mogu napraviti?
Ako uzimate tablete za kontroliranje trudnoće, umjesto da napravite pauzu, nastavite ih uzimati. Tako ćete preskočiti mjesečnicu. Je li sigurno tako preskakati mjesečnicu? Da. Iako tablete same po sebi nose rizik, kontinuirano uzimanje ne predstavlja dodatni rizik. Kad preskačete mjesečnicu kontinuiranim uzimanjem tableta, ne znači da se unutarnji sloj maternice nadograđuje i ne čisti. Umjesto toga, on postaje atrofičan, što znači da prestaje rasti. Rezultat je da nema što izaći van.

Što je oralnim seksom tijekom mjesečnice?
Kod svakog izmjenjivana tjelesnih tekućina, posebno krvi, morate uzeti u obzir mogućnost infekcija. Ako vas partner oralno zadovoljava tijekom krvarenja, a u ustima ima upalni proces, infekcija se može raširiti. Ako ne brinete zbog infekcije, krv mu neće naštetiti. Kako biste smanjili krvarenje tijekom seksa, koristite dijafragmu, koja može zadržati nešto menstrualne krvi. Možete staviti i tampon, ali ga ne zaboravite izvaditi ako prijeđete na penetraciju. Brojni parovi pronalaze kreativne načine kako održati seksualni život tijekom menstruacije. Razmislite o njima!

Može li se napraviti Papa-test?
Ako na idete na kolposkopiju ili histeroskopiju, nema razloga da to ne obavite tokom krvarenja. S druge strane, ako idete na redoviti pregled i Papa-test, odgodite ga. Prije svega, tokom krvarenja ste osjetljiviji, pa pregled može biti manje ugodan nego obično. Osim toga, zbog previše crvenih krvnih zrnaca teško se očitavaju stanice cerviksa. Najgori scenarij je da ćete pregled morati obaviti ponovno.

Čak ni najveći tampon i noćni ulošci ne mogu izdržati moje krvarenje. Trebam li biti zabrinuta?
Ako morate mijenjati veliki tampon i veliki uložak svaki sat, i tako iz dana u dan, nešto nije u redu. Možda se ne radi samo o obilnijem krvarenju tokom normalne mjesečnice. Ako dnevno trošite kutiju tampona ili morate nositi dvostruku zaštitu, imate problem. Ako je jako krvarenje redovito, najvjerovatnije ste i anemični.

 

magazin.hr/Informer.ba