Vijesti iz medicine Zdravlje

Odjeća može da vas otruje

Pamuk umočen u formaldehid, otrovne boje koje izazivaju alergije, opasni nonilfenol etoksilati, kancerogeni ftalati u sintetici – sve su to bio-kumulativne hemikalije u odjeći koje vas mogu postepeno trovati.

Iako je formaldehid najčešće povezan s čuvanjem organa, zabrinjava činjenica da mnogi veliki tekstilni lanci takođe koriste formaldehid kako bi njihova odjeća imala svijež, neizgužvan izgled i kako se ne bi ubuđala tokom transporta.

Proizvođači odjeće u Velikoj Britaniji ne moraju deklarisati upotrebu hemijskih preparata na etiketama. I uprkos tome što su testovi na Novom Zelandu otkrili da je nivo formaldehida u odjeći određenih brendova koja se izvozi iz Kine i do 900 puta veći od propisane sigurnosne granice, slična testiranja nisu sprovedena u drugdje.

Formaldehid, bezbojni gas, više puta je bio povezan sa slučajevima iritacija kože i alergijskim reakcijama. Štaviše, ta hemikalija je klasifikovana kao ljudski kancerogen po standardima Međunarodne agencije za istraživanje raka.

Međutim, formaldehid u odjeći nije vaša jedina briga. U avgustu prošle godine “Greenpeace” je objavio studiju pod nazivom “Prljavi veš” u kojoj se navodi kako su tragovi otrovnih hemikalija, posebno nonilfenol etoksilata (NPE), otkriveni u proizvodima 14 velikih proizvođača odjeće.

NPE se obično koristi u tekstilnoj industriji u deterdžentima. Njihova upotreba je ograničena u cijeloj Evropi, ali budući da je većina velikih marki proizvedenih u inostranstvu gdje takvi propisi ne postoje, takvu odjeću i dalje imate priliku da kupite i nosite.

Neki stručnjaci vijeruju da, čak i u niskim nivoima, ti toksini predstavljaju prijetnju za okolinu i ljudsko zdravlje, a neki ih povezuju i s određenim vrstama karcinoma.

Te hemikalije su opasne kad dođu u dodir s vodom“, kaže Dominik Tompson iz “Greenpeace”. “Riječ je o bio-kumulativnim materijama, što znači da se nakupljaju u tjelu i ne znamo u potpunosti kakve poslijedice mogu izazvati“.

Dr Brajan Klement, jedan od autora knjige “Smrtonosna odjeća” (Killer Clothes), tvrdi kako je tokom posljednjih 60 godina došlo do značajnog povećanja zdravstvenih problema koji mogu biti povezani s nošenjem sintetike.

Kaže kako sintetička odjeća sadrži toksine koji su klasifikovani kao kancerogeni prema standardima američke Agencije za zaštitu sredine.

I trikloroetilen koji često koristi tekstilna industrija klasifikovan je kao kancerogen. “Ti toksini su povezani s dermatitisom, alergijskim reakcijama, a postoje istraživanja da mogu doprinjeti i neplodnosti“, kaže dr Klement.

Elizabet Salter Grin, direktor udruženja CHEM Trust, upozorava na ftalate koji se koriste kako bi plastika bila fleksibilnija i elastična.

Ftalati, koji su povezani s hormonskim poremećajima, kao što su smanjenje spermatozoida, nalaze se u brojnim odijevnim predmetima koji na sebi imaju plastične logotipe. Ako osijetite plastičan miris novih cipela, morate znati da su puni ftalata”, kaže Salter Grin.

I tkanine tretirane brominiranim retardantima plamena (BFR) koji se često koriste u noćnoj odjeći za djecu takođe zabrinjavaju.” Neke poznate marke odjeće, svijesne problema, najavile su kako planiraju uklanjanje opasnih hemikalija iz svojih proizvoda najkasnije do 2020. godine.

 

Tportal/Informer.ba