Vijesti iz medicine Zdravlje

Okružite li se lošim ljudima, slabite vlastiti imunitet

Iako stara narodna kaže da je prijatelje dobro držati blizu, ali neprijatelje još bliže, čini se da sa zdravstvenog stajališta to možda i nije tako pametna preporuka. Naime, prema najnovijim istraživanjima znanstvenika s UCLA-a, prijateljstva mogu biti od presudnog značaja za vitalnost kao i balansirana prehrana te dovoljno odmora.

Naučnici  su, naime, otkrili da negativna društvena interakcija može povećati mogućnost za upale, odnosno toliko oslabiti imunitet da postaje plodno tlo za oboljenja pa čak i ona ozbiljnija poput srčanih oboljenja ili raka.

Tako se u navedenoj studiji objavljenoj u časopisu National Academy of Sciences tvrdi kako je jedan od načina da izbjegnete bolest okružiti se pozitivnim ljudima s kojima niste u nekim natjecateljskim ili zatrovanim odnosima.

U pradavna vremena određena količina stresa pomagala je ljudima da prežive, no danas, kada nema tih opasnosti, svakodnevna izloženost stresu slabi organizam” objasnio je psiholog Nicholas Rohleder sa Univerziteta Waltham koji je sudjelovao u istraživanju, piše Večernji.hr

 

Informer.ba