Udarno Vijesti iz medicine Zdravlje

Opasni PIP implantati prodavani pod drugim imenom

Zdravlje hiljade žena moglo bi biti ugroženo nakon što je objavljno da su sumnjivi implantati za grudi PIP bili prepakiravani i prodavani pod drugim imenom, upozorava Daily Mail.

45.000 britanskih žena ima PIP implantate, ali još tisuće bi mogle imati iste implantate pod drugim imenom jer je nizozemski proizvođač implantata Rofil imao dugogodišnji ugovor za otkup PIP proizvoda.

Industrijski stručnjaci procjenjuju da oko 5.000 britanskih žena ima ugrađene Rofil M implantate za koje kažu da su  obični PIP implantati s drugim imenom.

Plastični kirurzi izjavili su da je od presudne važnosti za zdravlje žena da znaju da u ovoj aferi s opasnim implantatima nije samo PIP pod sumnjom.

Jedna žena je izjavila kako vjeruje da je dobila rak dojke nakon što joj je iscurio gel iz puknutog M-implantata što joj je prouzročilo strahovite bolove i stvorilo izraslinu veličine loptice za golf.

Na krajnje neuobičajen potez odlučila se jedna austrijska klinika koja je ponudila da će besplatno ukloniti sve PIP implantate britanskim ženama koje si plate let do Beča.

Do sad se vjerovalo da je skandal s implantatima bio ograničen samo na one koje je proizvela francuska tvrtka Poly Implant Protheses koji su bili punjeni gelom za madrace.

Ali stručnjaci vjeruju da puno više od 45.000 britanskih žena mogu nositi iste implantate, a da toga nisu ni svjesne.
Za nizozemskog proizvođača implantata Rofil se vjeruje kako je imao dugogodišnji dogovor o nabavci implantata od PIP-a. PIP implantati potom su prepakirani i nazvani M-implants, ali sastav je ostao isti.

Premda ti implantati nisu prodavani britanskim klinikama, Britansko udruženje estetsko-plastičnih kirurga smatra kako su britanske žene ugrađivale implantate za puno manji novac na svojim putovanjima u Belgiju, Poljsku i Češku.

Oko 20.000 britanskih žena godišnje putuje u inozemstvo na estetske zahvate, a povećanje grudi je jako popularno.
Nizozemski inspektorat za zdravstvo zabranio je prodaju PIP i M-implantata još u proljeće 2010. Tvrtka Rofil je bankrotirala i nije dostupna za komentar.

Ali istraživački novinar Bernard Murphy koji već dvije godine prati skandal s implantatima vjeruje kako je dio M-implantata još uvijek u prodaji. Prema riječima zdravsvenih stručnjaka prije dva mjeseca je zabilježeno da se ti implantati koriste u Estoniji.

Plastični kirurg Simon Whitey smatra kako se svako upozorenje vezano uz PIP implantate mora proširiti i na M-implantate. U svakom slučaju skandal s opasnim implantatima se nastavlja. Samo je pitanje koliko je žena zbog povoljnijih cijena i želje za ljepšim izgledom u tijelo stavilo opasne umetke koji im mogu opasno ugroziti život.

 

 

 

Kupac.hr/Informer.ba