Vijesti iz medicine Zdravlje

Oštećeni mišići zbog visokih štikli

Ako ste jedna od nekoliko miliona žena koje nose štikle svakodnevno, trbalo bi da znate da one mogu biti uzrok trajnog oštećenja vaših nogu i stopala.

Nije tajna da je šetnja u štiklama često bolna, a australijski istraživači su željeli da pokažu da može izazvati i trajne probleme u hodanju.

Za potrebe studije na testiranju je bilo 9 žena koje često nose visoke potpetice, odnosno štikle od 5 cm najmanje 40 sati nedjeljno u prethodne 2 godine. One su poređene sa 10 mladih žena koje su nosile štilke manje od 10 sati nedjeljno. Sve su imale od 18 do 30 godina, a elektrodama i senzorima su im praćeni mišići nogu.

Žene iz prve grupe hodale su kraćim i jačim koracima, dok su im stopala savijena zbog nagiba. Naučnici tvrde da one čak i kada obuku udobniju i ravnu obuću mogu da se suoče sa rizikom od povreda jer svoje trajno oštećeno stopalo stavljaju u potpuno drugačiji kalup.

Kako su žene u studiji mlade (25 godina u prosjeku), naučnici napominju da je efekat još gori kod starijih dama.

Dr Orli Avicur tvrdi da visoke štikle mogu dovesti do krivljenja prstiju, dislociranja zglobova, fraktura i kidanja ligamenata, zbog čega su u nekim težim slučajevima neophodne operacije.

Što su štikle više i rizik je veći, naročito kod djevojaka koje izrazito visoke potpetice oblače za izlazak, pa rizikiju da pod dejstvom alkohola izgube ravnotežu i dobiju ozbiljne povrede.

Moram da se složim da ženska noga izleda mnogo bolje na potpeticama nego u ravnom, zato većina žena i žrtvuje zdravlje zbog mode. Ipak, treba razmisliti da li je ljepota vredna tolikog rizika”, rekla je dr Avicur, piše B92.

Informer.ba