Ishrana Zdravlje

Pet namirnica od kojih najviše starimo

Izbor hrane ne utiče samo na tijelesnu težinu – on je presudan za ukupno stanje organizma, zbog čega na kraju izgledate vitalnije ili umornije, starije ili mlađe.

1. ŠEĆER
Velika je razlika između jednostavnih šećera – onih koji se uobičajeno dodaju hrani – i sporo oslobađajućih ugljenih hidrata koje tijelo pretvara u glukozu i koristi kao gorivo. Prvi nas ubrzano stari, drugi nam je potreban. Ishrana sa previše šećera usporava sposobnost tijela da se regeneriše. U svakodnevnom životu, to uzrokuje bol u zglobovima, slabljenje mišića, promijene raspoloženja, podočnjake, pjege i bore. Brojna istraživanja su potvrdila da pretjerano konzumiranje šećera skraćuje život, zbog je čega ga nazivaju “bijeli ubica“. Od sve hrane, on najviše ubrzava starenje.

 

Savijet: prebacite se na integralne žitarice, voće i povrće – na sporo oslobađajuće ugljene hidrate – koji su puno prihvatljiviji od rafiniranog šećera. Kada vam se jede nešto slatko, grickajte šargarepu, bademe ili pistaći.

2. SO
Natrijum i hlor – dva sastojka soli – važni su minerali koji održavaju mišićni i nervni sistem. Ona je jednostavan začin  jelu i prisutna je u prerađevinama: konzerviranom povrću, siru, suhomesnatim proizvodima, supama…

Ako je koristimo u pretjeranim količinama, štetna za našu mladolikost, jer u prevelikim količinama ubrzava starenje.

Zato nije preporučljivo da uzimate više od tri grama soli dnevno. Najlakši način da to postignete jeste da izbjegavate prerađevine koje u sebi imaju više od 0,2 grama natrijuma na 100 grama.

3. KRAVLJE MLIJEKO
Iako je kravlje mlijeko bogato kalcijumom, vitaminima i proteinima, ono takođe aktivira četiri procesa starenja – usporavanje probave (uzrokuje nadutost, zatvor ili proliv), upale (ukočeni zglobovi), hormonsku neravnotežu (koji utiču na nivo šećera u krvi i nivo estrogena) i formiranje kiseline. Treba paziti i na mliječne derivate (kazein i laktozu) u hljebu, kolačima, keksu, mesnim prerađevinama i grickalicama.

Savijet: Počnite da pijete kozje ili ovčje mlijeko jer su bogatija mnogim vitaminima i mineralima, kao i feta sir i mocarelu. Potreban kalcijum uzimajte iz tamnozelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, sjemenki i žitarica.

4. MESO
Proteini iz mesa potrebni su za izgradnju mišića, ligamenata i kože, ali ova namirnica aktivira svih pet procesa starenja, jer je bogata zasićenim mastima i vrlo je kalorična.
Meso je jedna od najvažnijih namirnica koja proizvodi kiseline, ima visok nivo zasićenih masti. Prerađeno meso ima visok nivo kancerogenih sulfita i nitrita, jer prženje uzrokuje promene u DNA, pojavu slobodnih radikala i dovodi do oksidativnog stresa.

Savijet: Neka se na vašem jelovniku češće nađe riba, koja je dobar izvor proteina. Ostali poželjni izvori proteina su jaja, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. Ako jedete meso, birajte bezmasnu piletinu, ćuretinu ili jagnjetinu. Izbegavajte kobasice, šunku, hamburgere, kao i prženo i pohovano meso.

5. LOŠE MASTI
Masti su bitne za održavanje strukture ćelija, pomažu tijelu da apsorbuje vitamine topive u masti, utiču na zdrav izgled kože, hrane mozak, podižu raspoloženje i daju energiju.
Svaka ćelija u našem tijelu ima zaštitni sloj masti i belančevina. Ako se taj spoljašnji sloj sastoji od dobrih masti, to može pomoći ćelijama da apsorbuju hranjive materije i vodu. Međutim, ako je riječ o sloju koji nije fluidan zbog ishrane s velikom količinom loših masti, taj proces je oslabljen. Smatra se da je to okidač za mnoge simptome starenja, uključujući pad kvalitete kože, upale, alergije.

Među mastima najgore su trans-masti, koje se mogu naći u industrijski prerađenoj hrani, kao što su kolači, fast food, sladoled, te ulja za duboko prženje. One ometaju rad ćelija i uzrokuju upale, vode do oksidacije i hormonske neravnoteže. Trans-masti su takođe povezane s depresijom, horonarnim bolestima srca, povišenim nivoom lošeg kolesterola, a nose i povećani rizik od degenerativnih bolesti.

Savijet: Konzumirajte masti od neprerađenih proizvoda, plavu ribu, avokado, kozje i ovčje proizvode, soju i orahe. Ne zaboravite da je kokosovo ulje, iako vrlo kalorično, zdravo te čak pomaže kod mršavljenja.

 

Blic/Informer.ba