Ishrana Zdravlje

Pet odličnih razloga da pijete kafu

Turska ili Cappuccino? Nije važno, samo ako ima kofeina. Kafa je, naime, osvojila simpatije nutricionista i nazčnih krugova koji je u zadnjih nekoliko godina ne prestaju hvaliti.

1. Smanjuje depresiju kod žena
Nova studija provedena na Univerzitetu Harvard pokazuje da žene koje redovno piju kafu – onu s kofeinom – imaju 20 posto manji rizik da obole od depresije nego one koje ne piju kafu. S ovim se slaže i istraživanje da ispijanje kafa smanjuje i stopu suicida.

2. Smanjuje rizik od smrtonosnog oblika raka prostate kod muškaraca
Još jedna studija s Harvarda pokazuje da muškarci koji piju šest ili više šoljica kafe imaju 60 posto manji rizik od razvoja najopasnijeg oblika raka prostate. Istovremeno imaju i 20 posto manje šanse od formiranja bilo kojeg oblika raka prostate, u uporedbi s muškarcima koji ne piju kavu.

3. Može štiti od razvoja raka glave i vrata
Studija provedena na Univerzitetu Utah pokazuje da osobe koje piju više od četiri šoljice kafe na dan imaju 39 posto manji rizik od razvoja raka usne šupljine i grkljana, u usporedbi s onima koji kafu uopšte ne piju. Redovno pijenje kafe povezuje se i s manjim rizikom od razvoja raka mozga te smanjenim rizikom od razvoja raka crijeva, raka jetre i ciroze.

4. Može nas zaštiti od Alzheimerove bolesti
Nekoliko je studija proučavalo utjecaj kofeina na mozak. Eksperimenti na miševima pokazali su da kofein značajno smanjuje abnormalnosti proteina povezanih s Alzheimerovom bolesti. Kod miševa koji su već pokazali simptome Alzheimerove bolesti kofein je čak usporio propadanje i potaknuo obnavljanje stanica mozga, podaci su Florida Alzheimer’s Disease Research Centre.

5. Čini se da štiti od dijabetesa
Brojne studije ukazuju da kafa štiti od razvoja dijabetesa tipa 2, iako precizan mehanizam zaštite nije sasvim jasan naučnicima. Archives of Internal Medicine ističe analizu koja je pokazala da ljudi koji piju tri do četiri šoljice kafe na dan imaju 25 posto manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2, nego oni koji piju manje od dvije šoljice dnevno.

 

Net.hr/Informer.ba