Bebe Zdravlje

Pobačaj se može predvidjeti?

Britanski naučnici tvrde da su uspjeli da razviju metod kojom je moguće predvidjeti pobačaj, prenosi Reuters.

Na Konferenciji za ljudsku reprodukciju i embriologiju u Stokholmu stručnjaci su izložili šest presudnih faktora koji mogu da dovedu po pobačaja, a to su: istorijat smanjene plodnosti, nivo progesterona i nivo hormona gonadotrofina (hCG), veličina fetusa, količina krvarenja i starost ploda.

Individualno, ovi faktori ne bi bili validni za predviđanje pobačaja, ali kombinovanjem dva faktora rizika, na primjer krvarenje i nivo hCG mogučje je formirati “indeks održivosti trudnoče” (PVI), koji su pokazatelji da li prijeti opasnost od prijevremenog porođaja.

Zahvaljujući ovim saznanjima sada konačno možemo da predvidimo mogući pobačaj i da na vrijeme preduzmemo mjere predstrožnosti“, rekla je vođa ekspertskog tima Kaltum Adams.

Oko 20 odsto trudnoća završi se pobačajem.

Sve do sada ljekari nisu uspjevali da predvide kojim trudnicama prijeti opasnost od pobačaja tako da nisu mogli da preduzmu mjere kako bi to spriječili.

Da bi se otklonio rizik od prijevremenog porađaja potrebno je uraditi veliki broj analiza uključujući testove krvi, ultrazvučne preglede, a porodilja mora da se uzdržava od seksa, da leži, i da uzima određenu dozu progesterona“, rekla je Adamsova čiji je tim od 2009. do 010. pregledao 112 žena kod kojih je postojao rizik od gubitka ploda starog šest do deset nedjelja.

“Na osnovu PVI u 77 odsto slučajeva uspjeli smo da unaprijed predvidimo pobačaj. U oko 80 odsto slučajeva kod žena kod kojih su vršene redovne analize krvi i ultrzvučni pregledi bilo je moguče unaprijed predvidjeti pobačaj“, dodala je ona.

Zahvaljujući PVI doktori će biti u mogućnosti da se fokusiraju na 20 odsto rizičnih trudnoća koje se završavaju pobačajem i da na vrijeme preduzmu odgovarajuće mjere, objasnili su stručnjaci.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba