Zdravlje

Povezanost pušenja i raka

Višegodišnje pušenje povećava izglede za obolijevanje od invazivnih karcinoma dojke, pluća i debelog crijeva, pokazalo je provedeno istraživanje na ženama s povećanim rizikom za rak dojke.

U istraživanju provedenom u SAD na University of Pittsburgh sudjelovalo je 13 388 žena koje su već imale povećani rizik za rak dojke zbog obiteljske povijesti te bolesti, svoje dobi i drugih čimbenika.

U usporedbi sa ženama koje nikad nisu pušile, ispitanice koje su pušile najmanje 35 godina su imale prosječno 60 posto veće izglede za obolijevanje od invazivnog raka dojke te čak četverostruko veći rizik za pojavu raka debelog crijeva, prenose mediji.

Ispitanice koje su duže od 35 godina pušile više od kutije cigareta dnevno su imale 30 puta veće izglede za razvoj raka pluća, a žene koje su u tom razdoblju svakodnevno pušile manje od kutije cigareta su imale 13 puta veći rizik za ovaj oblik raka.

Žene koje su pušile između 15 i 35 godina su u odnosu na nepušačice imale 34 posto veći rizik za invazivni rak dojke te 7 posto veći rizik za rak debelog crijeva.

 

Fena/Informer.ba