Tradicionalna medicina Zdravlje

Prirodni načini da ublažite zubobolju

Do sada se nije pojavila univerzalna formula koja će vas naučiti kako da strpljivo podnesete zubobolju.

Dobra vijest je da sa unapređenom stomatološkom zaštitom i redovnim pregledima, strahoviti bolovi od zubobolje nisu tako česti kao što je to nekada bio slučaj. Ali, kada se bol pojavi u ustima, to je važan signal koji ne bi trebalo ignorisati.

Za prirodniji pristup problemu zubobolje i kako se otarasiti bolova, predlažemo vam sledeće prirodne lijekove i načine:

Nanesite ulje karanfilića
Ulje karanfilića možete nabaviti u apoteci, ili u nekim bio radnjama. Pratite pažljivo uputstva za upotrebu (zbog preterane upotrebe može da dođe do trovanja) i budite sigurni da ga stavite samo na zub, a ne na desni. U suprotnom, vaše upaljene desni mogu da vam skrene pažnju od zubobolje. Zapamtite, ulje karanfilića neće izliječiti zubobolju, već samo privremeno umrtviti nerve.

Pokušajte sa beladonom
Ovaj homeopatski preparat može da vas u trenutku oslobodi zubobolje i pulsirajućeg dubinskog bola. Takođe može da smanji crvenilo i otečenost.

Ohladite otok
Stavite hladan oblog na spoljašnju stranu vašeg obraza ako imate otok uslijed zubobolje.

Ohladite bol
Držanje kocki leda ili hladne vode u ustima može da vas razriješi bola. Ali ako smatrate da to jednostavno pogoršava stanje vaših osijetljivih zuba, onda to preskočite.

Držite glavu gore
Podizanje glave može da smanji pritisak u oblasti gde se javlja bol i može da utiče na umanjenje osećaja tupog bola.

Tečni neven
Neven nam je svim poznata ljekovita biljka koja se su narodnoj medicini vijekovima koristi za ublažavanje brojnih zdravstvenih problema. Vodica za usta od nevena predstavlja odličan tretman za bolesti desni i upale u ustima. Neven regeneriše mekano tkivo, pa tako ublažava krvarenje desni i zacijeljuje rane u ustima.

I
sperite usta
Naravno da ne možete isprati bol(mada je to prijatna misao), ali ispiranjem toplom vodom možete da uklonite bilo kakve ostatake hrane koje mogu biti uzrok ili otežavajuća okolnost kod bola. Komad hrane zaglavljen u desnima može da vas zaboli isto onoliko koliko oštećena zubna gleđ. Pomiješajte kašičicu soli u čaši tople vode, isperite usta i onda ispljunite.

Koristite konac
Ne, to nije lijek, ali upotreba konca je još jedan način da uklonite ostatake hrane koje su zarobljeni. Gumenim vrhom na vašoj četkici za zube ili čačkalicom (ukoliko se koristi sa oprezom) možete da pomognete i izbacite zaglavljenu hranu. Budite oprezni sa vrućim, hladnim i slatkim. Ove namirnice i pića mogu da pogoršaju već bolnu i osijetljivu situaciju.

Prekrijte zub gazom ili gumom
Ako je vaš zub osetljiv na vazduh, prekrijte ga tuferom od gaze ili malim komadom zubarske smole(dostupno u mnogim apotekama), ili malo sažvakane žvakaće gume bez šećera (koristite zube na suprotnoj strani da sažvaćete žvaku), dok se ne dokopate zubara.

Mitovi o zubobolji na koje ne smijete da padnete:

• Stavite aspirin na zub. Ukoliko želite da koristite aspirin da vam pomogne u oslobođanju od bola, onda ga progutajte uz čašu vode. Ne stavljajte ga na zub ili na desni oko zuba. Aspirin u tabletama ne radi kao akutni lijek, on mora da se unese u organizam. Što je još gore, ovakvom direktnom primjenom aspirina možete izazvati ozbiljne opekotine na desnima i obrazima, pa će vam biti potrebno četiri do pet dana da rane zarastu.

• Zubobolja znači da ćete izgubiti zub. To više apsolutno nije tačno. Ćišćenje kanala i korijena živca, te terpijsko liječenje živca može da sačuva gnojni zub ili zub s oštećenom gleđi. Ovakava terapija podrazumijeva bušenje malog otvora u zubu, liječenje ili uklanjanje živca, zatim punjenje kanala, a onda se obično stavlja plomba ili krunica.

• Ako bol nestane, problem je nestao. Bol je upozorenje da nešto nije u redu u vašem tijelu, tako da ga nipošto ne treba ignorisati. A problem može biti mnogo ozbiljniji od samog bola u zubima, tako na primjer bol u donjoj vilici može da ukazuje i na srčane probleme, piše Smedia.

 

Informer.ba