Bebe Udarno Zdravlje

Pročitajte obavezno: Ovako protiče prvi sat bebinog života

Pogledajte predivnu priču o tome kako protiče prvih sat i deset minuta po dolasku djeteta na svijet.

Švedski naučnici pažljivo su posmatrali 28 beba ne bi li uočili kroz kakve sve promene mališani prolaze na samom početku svog života.

Ovo istraživanje, ćiji su rezultati objavljeni 2011. godine u magazinu “Acta Pediatrica” pokazalo je kako se novorođenčad ponašaju instinktivno, kada su prepušteni prvim slobodnim pokretima svog tijela i prvom kontaktu s majkom.

Rođenje: Beba plače glasno, budeći na taj način svoja pluća.

2. minut: Beba se primiruje, odmara – ukoliko je moguće na majčinim grudima.

2,5. minut: Bebe otvaraju oči prvi put i postepeno počinju da pomeraju glave i usne.

8. minut: Mališani postaju aktivniji – drže oči otvorene dugo. Posmatraju majčine oči i grudi, pokazuju da su gladni plačem i usmeravaju šake ka usnama.

18. minut: Dijete se ponovo odmara nakon ovih pokreta.

36. minut: Bebe počinju da upotrebljavaju svoje čulo mirisa, još uvek se zanimaju za majčine grudi.

62. minut: Vrijeme je za prvi podoj! Mališani piju kolostrum – prvo majčino mlijeko, koje sadrži brojne hranljive materije i molekule koji jačaju imunitet. Ovo rano sisanje stimuliše proizvodnju mlijeka i pomaže materici da se što prije vrati u pređašnje stanje.

70. minut: Bebe tonu u san i dobijaju zaslužen odmor.

Ovo istraživanje izvršeno je na malom uzorku djece, i to u Švedskoj, gdje bebe po rođenju imaju priliku da odmore na majčinim grudima i da uživaju u njenom prvom mlijeku, a to nije privilegija novorođenčadi u cijelom svijetu. Ipak, ovi rezultati smatraju se poudanim pokazateljem instinktivnog ponašanja najmlađih. Autori istraživanja ističu da vrijeme varira od bebe do bebe, a navedeni minuti istaknuti su kao prosječne vrednosti.