Vijesti iz medicine Zdravlje

Promjene na koži kod mladih osoba: Sve akne nisu iste

Akne su najčešće oboljenje mladih osoba. Kao i svaka druga bolest, akne zahtijevaju ozbiljan pristup u ispitivanju uzroka njihovog nastanka i liječenja. Naime, dugogodišnje liječenje ovakvih osoba i način razmišljanja oboljelih i njihovih roditelja bili su povod za pisanje ovog članka, jer i oboljele osobe, a naročito njihovi roditelji, nisu svjesni da su akne bolest koja zahtijeva laboratorijske pretrage da bi se utvrdio, a zatim, po mogućnosti, i otklonio uzrok nastanka akni.

Lijekovi se primjenjuju sistemski, mogu izazvati određene neželjene efekte, a samo liječenje traje dugo i direktno ovisi o težini akni, jer sve akne nisu iste. Većina oboljelih smatra akne prolaznim stanjem, mladalačkim problemom, koji se može lako i brzo izliječiti. A kada shvate da liječenje mora trajati duže vrijeme, a to su teži oblici akni, najčešće odustaju i to je najveća greška.

Ružni ožiljci

Veoma često teško prihvataju činjenicu da, ovisno o težini akni, trebaju dugo uzimati peroralnu terapiju. Skeptični su u ishod liječenja, a za to vrijeme akne se dalje pogoršavaju i ostavljaju iza sebe ožiljke na koži.

Prema težini kliničke slike, akne se dijele na blaže i teže oblike. Teži oblici akni, tzv. akne Nodosa, Nodulocistica, Conglobata, nastaju kod policističnih jajnika, kod pojačanog rada nadbubrežne žlijezde, kod poremećenog rada štitne žlijezde, latentnog oblika šećerne bolesti te kao posljedica naslijeđa. Ovaj tip akni neminovno ostavlja ožiljke na koži, naročito ako terapija nije započeta već pri prvom javljanju oboljenja, zatim ako se terapija ne provodi redovno i kontinuirano.

Liječenje akni zahtijeva neprekidni nadzor dermatologa. Oboljele osobe često odustaju od liječenja, povlače se u sebe, izoliraju i često padaju u depresiju. U takvom stanju depresije redovno odbijaju liječenje. Osim aktivnih, upalnih akni, veliko psihičko opterećenje takvim pacijentima predstavljaju estetski ružni ožiljci koji se ne mogu u potpunosti izliječiti, ali se savremenim aparativnim terapijskim pristupima mogu umanjiti i ublažiti.

Blaži oblici akni, klasificirani prema izgledu promjena na koži, su Acne comedonica, Acne papulosa, Acne pustulosa i Acne papulopustulosa, ako se liječe ispravno, ne ostavljaju ožiljke. Nakon smirenja procesa, koža ostaje bez promjena. Mada se, prema dermatološkoj doktrini klasificiraju u blaže oblike, i ove akne zahtijevaju kontinuirano liječenje.

Lojne žlijezde

Najčešće pitanje koje postavlja oboljela osoba i roditelji adolescenata jeste dokle će akne trajati. Odgovor dermatologa je da će akne trajati sve dok provocirajući faktori djeluju stimulirajuće na lojne žlijezde da pojačano stvaraju loj i tako izazivaju upalne procese u koži.

Uzroci ožiljaka kod blažih oblika akni su nasilno, mehaničko istiskivanje bubuljica i gnojanica. Oboljeli su nestrpljivi da bubuljice što prije nestanu s kože. Svaka osoba koja ima akne treba zapamtiti zlatno pravilo koje glasi da akne ne smije istiskivati. Mehaničkim istiskivanjem prstima gnječi se i ošteti koža koja postaje prijemčiva za razne vrste bakterija.

Čišćenje

Jedini ispravan način odstranjivanja komedona i odmašćivanja masne kože kod akni jeste uz pomoć odgovarajućih instrumenata bez istiskivanja i gnječenja kože prstima. Najnovije liječenje akni, koje podrazumijeva dubinsko čišćenje lica, jeste liječenje uz pomoć odgovarajućih aparata. To je najnoviji, visoko sofisticirani način liječenja.

Saradnja s ljekarom

Osoba koja ima akne i njeni roditelji moraju vjerovati svom dermatologu. To je preduvjet dobrog liječenja. Uspješna saradnja pacijenta i ljekara je osnovni preduvjet za postizanje zadovoljavajućih rezultata, u onoj mjeri koliko to današnja nauka i tehnologija omogućavaju.

 

Avaz/Informer.ba