Ishrana Zdravlje

Prženo na maslinovu ulju zdravo je za srce

Pržena hrana možda i nije tako nezdrava ako pržite na maslinovu ili suncokretovu ulju, objavili su naučnici.

Pripremate li hranu na taj način, otkrili su, nema povećanog rizika od srčanog udara ili prijevremene smrti povezane s hranom, kaže se u studiji koju su proveli naučnicis madridskog univerziteta, a u srijedu objavio British Medical Journal na svojoj internetskoj stranici bmj.com.

No istraživači kažu kako se njihovo otkriće, nastalo na temelju tipične španjolske prehrane u kojoj ima mnogo zdravih masnoća, ne odnosi na mast i druga ulja za kuhanje. Zato tradicionalno prženje ipak nije preporučljivo. Kad se hrana prži, postaje kaloričnija jer upije masnoću iz ulja.

Prehrana bogata hranom punom masnoće može povećati krvni pritisak i izazvati povišeni kolesterol, a to su faktori rizika za bolesti srca.

Istraživači na Autonomnome univerzitetu u Madridu za svoju su studiju proučili prehrambene navike 40.757 odraslih.

Sudionike su ispitivali o tipu hrane koju jedu u tipičnoj sedmici, te kako hranu pripremaju. Na početku 11-godišnje studije nijedan od ispitanika nije imao znakove bolesti srca, a na kraju je bilo 606 slučajeva bolesti srca i 1134 smrtna slučaja.

Kad su istraživači proučili te smrtne slučaje, nisu uspjeli otkriti vezu između pržene hrane i bolesti srca, te drže da je to zbog vrste ulja u kojoj je hrana pržena.

 

Informer.ba