Zdravlje

Ranija smrt može biti izazvana i čišćenjem kuće nakon posla!

Obavljanje kućnih poslova nakon povratka sa plaćenog posla jeste stresno. Ne samo da izaziva stres i kod muškaraca i žena već može dovesti do smanjenja otpora organizma prema fizičkim oboljenjima.

Istraživanje je provedeno na 30 parova. U svim parovima barem je jedan partner radio izvan kuće i s najmanje jednim djetetom između 8 i 10 godina, što je dob u kojoj djeca ne trebaju previše roditeljske pomoći, ali još nemaju naviku pospremati iza sebe.

Pratile su se njihove aktivnosti i količina hormona stresa. Rezultati su pokazali različite nivoe kortizola ovisno o tome ko je obavljao posao. Kada su muškarci obavljali kućanske poslove, količina kortizola smanjila se kod žena. Pretpostavlja se zato jer su prije toga mislile da će sve morati one same obavljati, piše Time.

Količina kortizola kod muškarca bila je niža kada oni nisu čistili i pospremali i to ne samo zato jer nisu to radili već i zato jer su znali da to ne moraju ni raditi.

Iako nam hormon kortizol pomaže da budemo spremni za nove izazove naša tijela ne reagiraju dobro ako ga imamo na visokom nivou tokom cijelog dana. Nakon što nam je kortizol na vrhuncu on bi navečer trebao pasti.

Visoka razina kortizola tokom cijelog dana loše utječe na naš otpor na fizička oboljenja, a prema nekim istraživanjima to može dovesti i do ranije smrti.

 

Informer.ba