Ishrana Zdravlje

Rasporedite obroke i budite fit

Čuvena dijeta “tri sata” je svjetski bestseler prodat u milionima primjeraka. Razlog popularnosti ovog režima za mršavljenje najviše se pripisuje činjenici da se kilogrami tope bez gladovanja i da nema zabranjene hrane.

Glavno pravilo dijete je redovna konzumacija manjih obroka u vremenskom razmaku od tri sata, a dijeta podrazumijeva i redovno doručkovanje unutar jednog sata od buđenja i večeru tri sata prije odlaska na spavanje.

Za svaki obrok određen je kalorijski maksimum, ali režim ne zahtijeva dugotrajno računanje kalorija, jer je za procjenu veličine obroka izrađen vizuelni izgled propisanih porcija.

Tako se Rubikovom kockom određuje količina ugljenih hidrata za doručak, ručak i večeru, a špil karata simbolizuje količinu proteina koja se konzumira u svakom obroku, a to je otprilike 85 grama piletine, sira, jaja ili ribe.

Čep od bočice vode predstavlja preporučenu količinu masti za svaki obrok, bilo da se radi o ulju, maslacu ili margarinu.

Svaki od glavnih obroka bi, takođe, trebalo da sadrži voće i povrće u količini od tri naslagane kutije DVD-a.

Za tri glavna obroka određen je maksimalni unos od 400 kalorija po obroku, dok je za dva međuobroka gornja granica 100 kalorija. Dozvoljen je i obrok prije spavanja koji sadrži do 50 kalorija. Kada se dostigne željena tjelesna masa dozvoljeno je povećavati međuobroke po 100 kalorija sve dok i oni ne dosegnu vrijednost od 400 kalorija.

Autor dijete smatra da dijeta utiče na povećanje bazalnog metabolizma, podiže energiju u organizmu i smanjuje apetit zahvaljujući malim i redovnim obrocima.

 

Nezavisne/Informer.ba