Zdravlje

Razlozi koje niste znali, a zbog kojih treba piti vodu

Svi sistemi u tijelu zahtjevaju vodu da bi funkcionisali kako treba, i svih 90 posto hemijskih reakcija u tijelu. Donosimo vam tri važna razloga da svoju žeđ zadovoljite vodom.

Pomoći će vam da smanjite stres
Pijte vodu tijekom stresnog dana kako biste smanjili simptome izazvane stresom, od glavobolje, napetih mišića, dekoncentracije, lupajućeg srca do zabrinjavajuće male količine energije. To je zbog toga što stres utieče na sve osnovne tjelesne sisteme – a kada ste dehidrirani, svi se ti efekti uvećavaju. Voda neće isprati vaš stres, ali će vam svakako dati više energije, opustiti vašu napetost, usporiti disanje i smanjiti napregnutost vašeg srca.

Smanjuje tjelesnu težinu
Jedno istraživanje iz 2010. godine provedeno na ljudima starosne dobi između 55 i 75 godina pokazalo je da ako pijete dvije čaše od dva decilitra vode prije obroka možete izgubiti gotovo dva kilograma više za 12 sedmica od onih koji su bili na sličnoj dijeti kao i vi, ali nisu pili vodu. To je istraživanje pokazalo da oni koji piju vodu prije obroka unesu u prosjeku 75 kalorija manje po obroku, što znači da, ako biste na taj način pili vodu dva puta dnevno tokom cijele godine, mogli biste izgubiti čak šest kilograma.
Manje ćete biti podložni prehladama
Hidratacija uzrokuje to da vaše sluzne žlijezde ne rade na najbolji način. One su prirodni čuvari ulaza u obrambeni sistem koji pomaže da se bakterije poput virusa gripe drže što podalje od vas. Kada se ova tkiva isuše, bakterije mogu lakše ući u nazofarinks, gdje se susreću nazalni prolazi i usta. Ako se ipak prehladite, ozbiljnost vaše bolesti vjerovatno će biti manja ako ste pili puno vode, piše Magazin.hr.

 

Informer.ba