Vijesti iz medicine Zdravlje

Razvijena vakcina protiv ebole

Naučnici su razvili vakcinu koja uspješno štiti miševe od smrtonosnog oblika virusa ebole, što je korak ka zaštiti ljudi od bolesti koja ubija 90 posto zaraženih.

Istraživači su objavili u američkom žurnalu “Procedure nacionalne akademije nauka” da je ovo prva stabilna vakcina protiv ebole koja može da se skladišti.

Virus ebole prenosi se tjelesnim tečnostima ili vazduhom. Bolest, koja je otkrivena 1979. godine, izaziva mučninu, povraćanje, unutrašnje krvarenje i otkazivanje organa, što dovodi do smrti.

Od ove bolesti godišnje oboli mali broj ljudi, ali ebola ubija toliko brzo i razorno da postoji bojazan da bi mogla da bude iskorištena kao oružje terorista.

Sve do sada isprobane vakcine bile su zasnovane unošenju umrtvljenog virusa u ljudsko tijelo, a nova vakcina sadrži sintetitčki virusni protein. Ovaj oblik vakcine je u stanju da prepozna virus ebole i mnogo je stabilniji kada se uskladišti na duži rok.

Vakcina je zaštitila 80 odsto miševa kojima je ubrizgan smrtonosni virus, saopštio je Charls Arncen iz Državnog univerziteta Arizone, koji je učestvovao u razvoju vakcine.

Arncen kaže da će naučnici kao sljedeći korak pokušati da razviju vakcinu koja djeluje protiv soja virusa ebole bližeg onom koji napada ljude.

 

Srna/Informer.ba