Ishrana Zdravlje

Riblje ulje čuva sjećanje

Masne kiseline kojih ima u ribi i morskim plodovima povećavaju memorijsku funkciju za čak 15 posto! Ribom bogata ishrana važna je za održavanje optimalnog zdravlja mozga i sprječavanje nastanka demencije.

Ishrana u kojoj je zastupljena riba kao što je losos i pastrmka može značajno poboljšati pamćenje, kažu naučnici. Nova studija je pokazala da masne kiseline koje se nalaze u ribi i plodovima mora ojačavaju funkciju pamćenja za 15 posto.

Naučnici sada naglašavaju važnost ribe u ishrani za održavanje optimalnog zdravlja mozga i sprječavanja pojave demencije.

Vjeruje se da su masne kiseline ključne u sprečavanju Alchajmerove bolesti, jednog od najčešćih oblika demencije, koji karakteriše pad mentalnih sposobnosti kao što su memorija  i rezonovanje, koje su često povezane sa starenjem.
Ovo je prva studija koja je pokazala da riblje ulje može poboljšati neke aspekte funkcionisanja memorije kod mladih zdravih odraslih osoba. One poboljšavaju najvažnije funkcije našeg mozga koje koristimo u svakodnevnim aktivnostima kao što su rad, vožnja, kupovina, učenje, bavljenje sportom… Održavanje zdravlja mozga je isto toliko bitno kao i održavanje fizičke dobrobiti i zdravlja ” kazao je vođa istraživanja, profesor Velma Stounhaus sa Masej univerziteta u Novom Zelandu.

Omega-3 masne kiseline jedna je od najkoncentrisanijih masti u mozgu i poznato je da igra vitalnu ulogu u strukturi i funkcionisanju mozga. Ali, kako tijelo ne može efikasno da stvori ove masne kiseline, one moraju da se konzumiraju kao dio ishrane. Istraživači su istakli da mnogi ne uspevaju da jedu dovoljno ribe i morskih plodova, pa su performanse mozga potencijalno ugrožene.

Studija je pokazala da muškarci koji su učestvovali u istraživanju i uzimali dodatke sa Omega-3 masnim kiselinama pokazali da im je radna memorija za 15 posto ubrzana, dok su žene imale sedam posto poboljšanja u brzini epizodne memorije. To dokazuje da omega-3 igra veoma važnu ulogu u moždanim funkcijama tokom životnog ciklusa, čak i kod zdravih pojedinaca.

Zdrava ishrana bi trebalo da sadrži najmanje dvije porcije ribe nedeljno, od kojih bi jedna porcija trebalo da bude od masne ribe.

 

Smedia/Informer.ba