Vijesti iz medicine Zdravlje

Rusi usavršili preparat za liječenje jetre

Naučnici ruskog Instituta matičnih ćelija su na bazi matičnih ćelija krvi pupčane vrpce usavšili preparat “hemacel” za borbu protiv teških bolesti jetre.

“Hemacel” bi mogao da pruži nadu u potpuno ozdravljenje stotinama hiljada oboljelih ljudi od hepatitisa, izjavio je generalni direktor instituta Artur Isajev.

Odluka o primjeni preparata za liječenje može da bude donijeta tek poslije kliničkog testiranja, prenijela je ruska novinska agencija Itar Tass.

Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce se za sada koriste pri liječenju više od sto vrsta bolesti, uglavnom onkoloških, različitih tipova anemija i mnogih nasljednih i autoimunih oboljenja. Stručnjaci ističu da je već u bliskoj budućnosti moguća primjena matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce za liječenje oboljenja nervnog sistema, infarkta miokarda i jetre.

U Rusiji danas nema objektivnih prepreka za provođenje kliničkih testiranja preparata na bazi matičnih ćelija krvi pupčane vrpce, smatra direktor Iasajev. U Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Aziji su već obavljene prve faze kliničkih testiranja matičnih preparata protiv hepatitsa kojima je potvrđena sigurnost matičnih ćelija krvi pupčane vrpce.

 

 

fena/informer.ba