Ishrana Zdravlje

Šećer kao najgori otrov!

Tako tvrdi doktor Robert Lustig, profesor pedijatrije na Univerzitetu Kalifornija, koji je postao poznat zbog svog predavanja na You Tube.

Prema rječima doktora Lustiga, šećer nije samo štetan već se može istinski nazvati toksičnom supstancom koja izaziva ozbiljnu štetu po zdravlje.

Profesor, koji se smatra jednim od vodećih stručnjaka za šećer, kaže da i pored kontrolisane ishrane, vježbanja i brojanja kalorija upravo nas šećer u hrani sprječava da se otarasimo dodatnih kilograma. Zašto? Šećer dovodi do razvoja metaboličkog sindroma koji dodatno pogoršava gojaznost, pa samim tim povećava rizik od hipertenzije, dijabetesa i bolesti srca.

Ovaj ljekar smatra da je fruktoza najveći uzrok problema, jer je karakteriše povećana toksičnost ako se uporedi sa glukozom. Dakle, čak i to što ima mali broj kalorija ne menja činjenicu da ima izuzetno negativan efekat.

Prehrambena industrija je odavno otkrila da što više fruktoze stave u proizvode, to će kupci trošiti više novca na njih. caka je u tome što šećer blokira sva četiri ukusa, koje identifikujemo zahvaljujući receptorima na jeziku. To znači da dodavanjem šećera možete bilo koji proizvod učiniti ukusnim. U tom smislu, Lustig naglašava potrebu da se što prije uspostavi stroga kontrola korištenja šećera u prehrani.

 

Smedia/Informer.ba