Vijesti iz medicine Zdravlje

Šećer pomaže antibioticima da bolje djeluju

Kašika puna šećera ne samo da pomaže da se lijek lakše proguta već poboljšava djelovanje antibiotika, pokazuju nova istraživanja sa Univerziteta u Bostonu.
Otkriveno je da glukoza i fruktoza, šećeri iz biljaka, oslabljuju bakterije koji uzrokuju hronične i rekurentne infekcije.
Takve infekcije često se javljaju ukoliko je bakterija “zatvorena” i antibiotici tada postaju nedjelotvorni. Tokom vremena, bakterije, poznate kao perzisteri, vraćaju se u život i uzrokuju bolest. Naučnici su testirali učinke antibiotika ukoliko se doda kašika šećera i pokazalo se da su bakterije tada pod puno većim utjecajem antibiotika.
Testiranja su provedena na bakteriji Eschericia coli (E. Coli), čestom uzroku urinarnih infekcija, a istraživači su u roku od dva sata uspjeli ukloniti 99,9 posto perzistera. Bez šećera, korišteni lijekovi nisu imali nikakvog učinka.
Daljnja istraživanja trebala bi pokazati pomaže li šećer u borbi protiv tuberkuloze.