Vijesti iz medicine Zdravlje

Sedam razloga da odete kod očnog ljekara

Niste provijerili zdravlje očiju i vid više od godinu dana
Uspostavite pravilo da posijetite oftalmologa jednom godišnje. Ljekari kažu da je to dovoljno. Takva učestalost će omogućiti ljekaru da vidi bilo koju bolest u ranoj fazi. Ne zaboravite da što duže čekate, šteta je veća, a rijetko bolesti “prođu same od sebe“.

Često imate glavobolje
Jedan od razloga za česte glavobolje može biti problem sa očima. Na primjer, zamor očiju zbog lošeg vida ili neodgovarajućih naočara i sočiva.

Zamućen vid
Ako vam je vid zamagljen, to je signal da bi trebalo da posijetite ljekara.Najvjerovatnije, vaš vid zahtjeva korekciju.

Vaše oči su često “vodene”
Kada su vam danima oči pune suza, odlazak kod ljekara ne neminovan – morate otkriti razlog. Može biti da nije samo problem sa vidom, već i očnom infekcijom.

Bol u očima
Često bol prati pojavu suhih očiju. To je, takođe, znak infekcije.

Crvenilo očiju
Čest znak problema zdravlja očiju. Možda je to samo privremeni fenomen izazvan osetljivošću, ali može biti i simptom očne infekcije. Imajte na umu da su infekcije oka zarazne i mogu naškoditi vašoj porodici i najbližima.

Korištenje nove kozmetike
Posijetite specijalistu ako niste sigurni u vezi bilo kog kozmetičkog proizvoda. Ali pored novog proizvoda za rast trepavica, sijenke ili maskare koji mogu da iritiraju oči, ne zaboravite da i okviri i stakla naočara za sunčanje mogu naškoditi vašim očima.

Smedia/Informer.ba