Vijesti iz medicine Zdravlje

Seks nosi mali rizik za srčane bolesnike

Seks je siguran za većinu srčanih bolesnika, poruka je jedne od vodećih američkih liječničkih udruga koja se posvetila jednom od najmanje razmatranih pitanja s kojima su suočene osobe koje su preživjele infarkt ili drugi srčani bolesnici.

Ako ste dovoljno zdravi da se popnete na sprat bez bolova u prsima  možete imati ljubavni život, piše u petak list Boston Globe.

U preporuci objavljenoj u časopisu Circulation Američka udruga za srce kaže da seksualni život vrlo malo povećava izglede za infarkt a to vrijedi i za osobe sa srčanim bolestima i za one bez njih. Nema dokaza da je infarkt češći kod seksualno aktivnih srčanih bolesnika u odnosu na one koji ne pate od srčanih tegoba.

Mnogi srčani bolesnici ne razmišljaju dva puta prije nego se počnu penjati po stepenicama no mnogi brinu da bi seksualna aktivnost mogla izazvati drugi infarkt ili čak i iznenadnu smrt, kaže Glenn Levine, vodeći autor preporuka sa houstonskog medicinskog fakulteta.

Liječnici također navode da bi prema novim preporukama srčani bolesnici trebali proći postupak rehabilitacije kojim se jača srčana funkcija i povećava fizička spremnost prije nego se upuste u ljubavne pothvate.

Rizik od infarkta tokom seksualnih aktivnosti dva je ili tri puta viši nego kad nema seksualnih aktivnosti. Uprkos tome, povećani rizik od infarkta tokom seksualnih aktivnosti predstavlja samo vrlo mali dio ukupnog rizika od infarkta a seksualna aktivnost je uzrokom manje od jedan posto svih srčanih udara“, kaže Levine.

Svaka stothiljadita osoba koja je preživjela srčani udar imat će novi srčani udar ili će umrijeti po svakom satu seksualnih aktivnosti, navode naučnici, piše Nacional.

Informer.ba