Vijesti iz medicine Zdravlje

Seks sa neandertalcima ojačao čovjekov imuni sistem

Parenje predaka modernog čovjeka sa svojim, danas izumrlim rođacima neandertalcima i denisovcima, omogućili su ljudima da naslijede gene koji su ojačali njihov imuni sistem, navodi se u studiji objavljenoj u online izdanju magazina Science.

Zahvaljujući ovom skupu gena, nazvanim HLA, naš organizam je u stanju da prepozna i uništi patogene koji izazivaju razne infekcije, viruse i bolesti, objašnjava Loran Abi-Rašed, istraživač Medicinskog fakulteta Stanford univerziteta i jedan od autora studije.

Ti geni važe za najfleksibilnije i najprilagodljivije gene u našem genomu što je od ogromnog značaja za naš imuni sistem, budući da brza evolucija virusa zahtjeva od našeg organizma da brzo reaguje i bude jedan korak ispred.

Homo sapiens, denisovci i neandertalci su se razdvojili prije oko 400.000 godina. Potonje dvije vrste su napustile afrički kontinent – Denisovci su se nastanili u Evropi i na zapadu Azije, dok su Neandertalci emigrirali prema istočnoj Aziji.

Preci modernog čovjeka su došli iz Afrike tek prije 65.000 godina da bi krenuli prema Euroaziji, gde su se susreli sa svojim rođacima, denisovcima i neandertalcima s kojima su se povremeno parili.

“Ukrštanje vrsta nije bio samo puki trenutak u vremenu, ono nam je dalo nešto korisno za naš DNK”, izjavio je profesor Piter Peram sa Univerziteta u Stanfordu i vođa istraživanja.

Upoređivanjem gena HLA modernog čovjeka i njegovih izumrlih rođaka, naučnici su ustanovili da su postojeće varijante posljedica ukrštanja sa Denisovcima, ljudskom podvrstom o kojoj se vrlo malo zna pošto su samo kost jednog prsta i jedan zub, pronađeni u jednoj pećini u Rusiji, jedini postojeći fosili.

Sekvensiranje genoma sačinjenog na osnovu DNK iz pronađene kosti omogućilo je naučnicima da otkriju kada je došlo do ukrštanja Denisovaca sa ljudima. Transfer gena sa denisovaca na modernog čovjeka ogleda se u jednoj od varijanti gena HLA (HLA-B) koja je najčešće prisutna kod stanovnika centralne Azije, mjesto na kojem je najvjerovatnije došlo do ukrštanja.

Druge varijante grupe gena HLA (HLA-A) predstavljaju gotovo 64 odsto tih gena kod stanovnika istočne Azije i Okeanije. Sličan scenario dogodio se sa drugim tipom gena HLA, pronađenih u genomu neandertalaca čiji je DNK, takođe, sekvenciran.

Te varijante su vrlo česte kod Evropljana i Azijaca, ali veoma rijetke kod Afrikanaca, navode istraživači, ističući da je polovina tih varijanti gena HLA naslijeđeno ukrštanjem sa neandertalcima i denisovcima. Djelimično sekvensiranje genoma neandertalca otkriva da je dio modernih ljudi naslijedilo četiri odsto gena od ovog rođaka koji je izumro prije više od 30.000 godina, a oko sedam odsto od Denisovaca.

 

Informer.ba