Ishrana Zdravlje

Šetnja smanjuje potrebu za slatkišima

Za mnoge od nas grickalice su način da se nosimo sa stresom ili dosadom na poslu. Šetnja pomaže da prevaziđemo ovu naviku.

Profesorka Adrijan Tejlor sa Univerziteta Ekseter tvrdi da umjerena fizička aktivnost, kao što je hodanje od 15 minuta, omogućava da se prepolovi količina pojedenih slatkiša svake osobe.

Ova izjava je potvrđena eksperimentom: polovina volontera koji redovno jedu čokoladu na poslu i nemaju običaj da vježbaju pristali su da svakog dana odu na posao pješke, dok je polovina normalno išla prevozom ili svojim kolima. Oni koji su hodali do posla jeli su oko 15 grama čokolade. Oni koji su se vozili su jeli 28 grama – u prosijeku. Razlika u složenosti poslova nije uticala na količinu konzumirane čokolade.

Prethodno su profesorka i njene kolege dokazali da vježbanje može da da smanji žudnju za čokoladom. Zaključak je slijedeći: da se ne bi prejedali slatkišima, probajte da prošetate na sviježem vazduhu (čak i kada vrijeme nije baš najljepše) i želja da pojedete desert će nestati, piše Smedia.

 

Informer.ba