Tradicionalna medicina Zdravlje

Šipurkom protiv prehlade

Šipurak je divlje voće iz porodice ruža. Sićušni crveni plodovi bojom variraju od narandžaste do crvene. Ako se želite opskrbiti vitaminom C, šipurak je odličan izbor!

Dobra je vijest da šipurak poboljšava koncentraciju, sprečava infekcije i prehlade, pomaže kod tegoba s venama te stimulira libido i potenciju.
Vitamin C važan je dio uravnotežene prehrane. Zato, ako tragate za prirodnim i ukusnim izvorom ovog važnog vitamina, pravo je vrijeme da u svakodnevnu prehranu uključite šipurak koji se bere od rane do kasne jeseni, piše Avaz.

Osim što je ukusan i bogat antioksidansima, sok od šipurka može poboljšati zdravlje vašeg srca, revitalizirati spolni život, zaštititi vas od raka dojke i spriječiti nakupljanje suvišnih kilograma.

Proizvodi od šipurka otklanjaju umor, malaksalost, bljedilo kože i nevoljnost kao i ostale tegobe uzrokovane nedostatkom vitamina C. Šipurak blagotvorno djeluje na sistem organa za varenje, na izlučivanje mokraće (bez ikakvih nadražaja bubrega).

Svojstva čaja

Čaj od šipurka preporučljiv je za sprečavanje nastanka kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima. Također, čisti krv, a koristi se kod upalnih procesa bubrega i mokraćnog mjehura.

 

Informer.ba