Izdvojeno Vijesti iz medicine Zdravlje

Slobodno ogovarajte, dobro je za zdravlje

Svi ga primenjujemo, ali ga niko ne voli: tračarenje je danas najčešći vid komunikacije i relativno bezazlen „hobi“, koji osim efekta zlobnosti, ima i jednu dobru stranu: blagotvoran je po mentalno zdravlje.

Tako barem tvrde naučnici sa Harvarda, koji su sproveli istraživanje o ovoj ružnoj pojavi, i zaključili da može biti jako korisno.

„Ogovaranje je važno vezivno tkivo socijalne interakcije. To je način na koji saznajemo društveno relevantne informacije o karakteru drugih ljudi, a da ne moramo direktno da doživimo njihove uspjehe ili nesrećne poraze. To nam pomaže da razlikujemo prijatelja od neprijatelja, a informacija od drugima nas, zapravo, štiti,“ kaže psiholog dr Linda Papadopulos.

Statistika pokazuje da danas tračarenje čini neverovatnih 80% svih naših komunikacija. Njemu smo izloženi više nego ikad, zahvaljujući medijima koji nam na takav način serviraju informacije o životima poznatih ličnosti, koje izuzetno zanimaju prosječnog čovjeka. Osim što se mnogi, ogovarajući druge osećaju bolje sami sa sobom, trač partija nas, tvrde stručnjaci, zbližava sa osobom sa kojom to činimo.

„Ogovaranje je naš način na koji se spajamo s drugim ljudima. Koga volimo i koga ne volimo formira zajedništvo tebe i mene. Ljudi se najbolje povezuju s drugom osobom kada se odluče koga ne vole. To tada postaje vaša tajna: znate da radite nešto loše, ali ostvarili ste svoju jedinstvenu vezu. Tračarenje je oblik sestrinstva,“ dodaje dr Papadopulos, objašnjavajući da ne smijemo zaboraviti i lošu stranu ove navike.

„Naravno, nije sve u ogovaranju pozitivno. Žrtve tračarenja mogu itekako biti povrijeđene. Često i osoba koja prenosi indiskrecije može doživeti neprijatnosti,“ dodaje ona.

 

SrbijaNet/Informer.ba