Vijesti iz medicine Zdravlje

Šok terapija pomaže kod smanjene erekcije

Tim izraelskih doktora iz zdravstvenog kampusa „Rambam“ u Haifu je uz pomoć „ekstrakorporalne šok talas terapije niskog intenziteta“ (ESWT) uspio da podstakne erekciju kod muškaraca koji su imali problema sa erektivnom disfunkcijom.

Oni su prije godinu dana, nakon studije koju su spoveli nad erektivno disfunkcionalnim pacijentima, zaključili da primjena šokova na tkivo podstiče rast novih krvnih sudova, što je vrlo značajno jer do erekcije dolazi uslijed naviranja krvi u penis. Tada su istraživanje spreveli sa pacijentima koji su reagovali na erektivne stimulatore poput vijagre.

U najnovijoj studiji, doktori su izabrali pacijente od kojih mnogi pate od raznih bolesti, poput dijabetesa, a koji ne reaguju ili su prestali na reaguju na vijagru.

Tokom svakog od tretmana, muškarcima je data terapija od 300 šokova na pet tačaka duž penisa, u trajanju od tri minuta. Prve tri nedelje, oni su primali terapiju dva puta nedeljno, a nakon tronedeljne pauze, postupak je ponovljen još tri nedelje.

Šokovi su bili blagi i pacijenti nisu trpjeli nikakav bol, a cilj je bio da se utvrdi da li će terapija podstaknuti efikasnost pilula za potenciju.

Dva mjeseca nakon završetka terapije, učinak je bio iznenađujuć: erekcija je poboljšana za 75 posto kod 29 muškaraca koji su primali terapiju. Protok krvi je poboljšan kod svih, a 8 muškaraca je imalo normalnu erekciju pri korišćenju pilula za potenciju.

 

Srbijanet/Informer.ba