Udarno Vijesti iz medicine Zdravlje

Šokantno otkriće: Alkohol i duhan opasniji od kanabisa, ecstasyja i LSD-a

Stručnjaci za narkotike upozoravaju da treba iskrenije ukazivati na štetu koju izaziva upotreba duhana i alkohola. Navodeći štete 20 opojnih materija, ističu da je njihova analiza pokazala da su alkohol i duhan opasniji od kanabisa, ecstasyja i LSD-a.

‘Suočeni smo s ozbiljnim problemom’, kaže Kolin Blekmor, izvršni direktor Medical Research Councila i autor izvještaja koji je objavljen u medicinskom časopisu Lancet.

‘Narkotici nisu nikad bili tako lako dostupni, toliko jeftini, jaki i široko rasprostranjeni. Naši dosadašnji napori da ovaj problem suzbijemo su zakazali, trebamo novi pristup’, rekao je.

Dr. Dejvid Nat, psihofarmakolog sa univerziteta Bristol, koji je predvodio tim stručnjaka u kojem je bilo uključeno i 29 psihijatara specijalizovanih za zavisnost, dodao je: ‘Trebalo bi iznova razmisliti o šteti koju pojedini opijati nanose i odrediti adekvatnije kazne. Želimo istaknuti da su narkotici opasni, čak i oni koje ljudi vole i redovno koriste, kao što je alkohol.’

Na kraju su zaključili da su heroin i kokain najopasniji među 20 ispitanih opojnih materija. Alkohol je peti na ljestvici, lijek protiv bolova ketamin na šestom, a duhan se našao na devetom mjestu, odmah iza amfetamina i ‘speeda’.

Kanabis se našao tek na 11. mjestu, LSD na 14., a ecstasy na 18. mjestu. To što se ecstasy, narkotik koji je probala barem trećina mladih ljudi, našao gotovo na dnu liste, može se zahvaliti činjenici da u Velikoj Britaniji, gdje je ispitivanje i provedeno, ovaj narkotik uzrokuje manje od 10 smrti godišnje. S druge strane, akutno trovanje alkoholom tamo ubije jednu osobu dnevno, a na hiljade su hronični alkoholičari.

Prof. Nat smatra da mladi ionako već znaju da je ecstasy relativno siguran, odnosno ne ugrožava život (iako može ozbiljno narušiti psihičku stabilnost osobe).

To što je svrstan među najteže droge ismijava cijeli sistem, jer mladi znaju da to nije tako. Tretirajmo ih kao odrasle, recimo im istinu i nadajmo se da će upotreba narkotika biti minimalna’, zaključio je.

 

Magazin/Informer.ba