Vijesti iz medicine Zdravlje

Šta je “sindrom kompjuterskog vida”?

 

Sindrom kompjuterskog vida je medicinsko stanje povezano sa zavisnošću od korištenja digitalnih uređaja – od kompjutera, do “pametnih” mobilnih telefona, video igara i elektronskih čitača knjiga.

Ako dnevno provedete ispred monitora više od tri sata dnevno, onda vjerovatno u izvjesnoj mjeri patite od onoga što ljekari nazivaju “sindromom kompjuterskog vida”, kaže dr. Michael Dunas iz Američkog udruženja za optometriju.
Ovaj sindrom kompjuterskog vida izaziva umor, ponekad glavobolje, česti su bolovi u vratu i leđima, kao i poremećaje vida kao što su dvostruka slika i povremeno zamućenje vida“, rekao je on.

Šef savjetovališta u Nacionalnom institutu za zdravlje u Washingtonu  dr. Rachel Bishop kaže da se u ovom slučaju ne radi o oštećenju vida, niti o bolestima poput glaukoma ili dijabetesne retinopatije.

Radi se o isušenju površine oka i zamoru od napora fokusiranja”, kaže ona.

Dr. Bishop kaže da studije pokazuju da ljudi ne trepću onoliko koliko bi trebalo kad se koncentrišu na rad pred ekranom, a to izaziva sušenje i zamor očiju: “Postoji mišić koji oko fokusira na ono što se gleda. Kompjuterski monitori obično su udaljeniji nego što bi bila na primjer knjiga, pa ako se gleda satima, mišić se ozbiljno umori.”
Naučnici kažu da sindrom kompjuterskog vida može izazvati nisku produktivnost kod odraslih i probleme s učenjem, kao i lošije ocjene u školi kada su djeca u pitanju. Zabilježene su i mnogobrojne glavobolje kod djece i odraslih.
Gledanje ekrana je drugačije od gledanja štampanog materijala. Štampani ima veći kontrast, dok je oku znatno teže da se fokusira tačno na ekran, kažu ljekari.
Dr Dunas ističe da je taj problem sve češći kod djece kod koje se razvija kratkovidost zbog pretjeranog rada na malim ručnim spravicama.

Ljekari preporučuju takozvane radne naočale (naočale za kompjuter) koje bi  mogle ublažiti mnoge probleme.

Informer.ba