Vijesti iz medicine Zdravlje

Svaka treća žena na antidepresivima

Upotreba antidepresiva toliko je rasprostranjena da poprima dimenzije epidemije. U svijetu ih koristi jedna od tri žene.

U jednoj studiji otkriveno je da u Velikoj Britaniji 48 posto žena koristi antidepresive u poslijednjih pet godina, dok 24 procenta pilule uzima duže od deset godina.

Istraživanje koje je inicirala jedna dobrotvorna organizacija ukazalo je na (ne)opravdanost tako čestog propisivanja lijekova za depresiju.

Tri od pet žena ne dobije nikakvu alternativu od svog jlekara, dok jedna od četiri koje koriste antidepresive, čeka više od godinu dana na promjenu lijeka ili prekid terapije.

Za loše mentalno zdravlje i dalje se vezuje mnogo predrasuda, pa mnoge žene strahuju od toga da njihova porodica ili prijatelji ne saznaju za takve probleme.

Studija je otkrila da čak 18 posto žena krije od porodice da uzima tablete, dok jedna od deset svoju dijagnozu drži u tajnosti od partnera.

Ljudi koji pate od depresije imaju hemijski disbalans u mozgu, koji ponovo treba da uspostave antidepresivi.

Oni podižu nivo neurotransmitera serotonina i dopamina, ali za njihovo dijelovanje potrebna je neprekidna upotreba od dvije do četiri nedelje.

Tačno je da antidepresivi mogu olakšati fizičku osnovu ovog poremećaja, ali ne utiču na duhovno stanje pacijenta i na uzrok depresije.

“Platform 51”, organizacija za podršku ženama koja je i inicirala istraživanje, insistira na većim pravima pacijentkinja i mogućnosti izbora liječenja.

Takođe, stručnjaci savjetuju ljekare da liekove propisuju u kombinaciji sa psiho terapijom.

Kod blagih depresija, razgovori sa psihologom mogu biti i dovoljni da se ublaže njihovi simptomi.

Trenutne preporuke su da antidepresive pacijent mora uzimati minimum šest mijeseci od uspostavljanja dijagnoze, ali nipošto dugoročno.

Što je upotreba takvih ljekova duža, to je rizik za ponovni povratak depresije posle prekida uzimanja veći.

Sporedni efekti

Takođe, malo se govori o sporednim efektima koje antidepresivi mogu imati. Kod grupe tricikličkih antidepresiva javljaju se umor, suha usta, ubrzan rad srca, zatvor, problemi sa spavanjem i dobijanje viška kilograma.

Upotrebom selektivnih inhibitors ponovnog skladištenja serotonina (SSRI) javlja se anksioznost, vrtoglavica i seksualna disfunkcija.

Takođe, jedna nedavna studija je pokazala da trudnice koje uzimaju ovu grupu lijekova uvećavaju rizik da se njihovo dijete rodi s autizmom.

 

B92/Informer.ba