Vijesti iz medicine Zdravlje

Svakodnevne navike od kojih se razbolimo

Često nismo svijesni da i svakodnevni poslovi i aktivnosti imaju ogroman uticaj na naše zdravlje.

UPOTREBA SUNĐERA – Najprljavija prostorija u kući je kuhinja, jer sudopera i radna površina sadrže ogroman broj bakterija. Većina ljudi suđe, sudoperu i kuhinjske površine briše sunđerom. Na njemu se nakupljaju sve moguće bakterije od E koli do fekalnih bakterija. Vjerovatno ne znate, ali što više brišete sunđrom više bakterija širite. Zato prije nego što obrišete kuhinju sunđer prvo zaronite u rastvor varikine i vode da ubijete bakterije.

USISAVANJE – Konvencionalni usisivači uvlače prašinu i zadržavaju je, ali male čestice prašine pronalaze put da se osobode i vraćaju se u vazduh. Iako nam se čini da je poslije usisavnja kuća čistija u vazduhu ima dosta prašine, što može da pogorša alergije. Zato je pametno investirati u usisivač sa posebnim filterima koji spriječavaju i najmanje čestice da izađu napolje.

SPAVANJE NA DUŠEKU I JASTUKU – Prosječna osoba izgubi oko 1,5 miliona odumrlih ćelija kože za sat vremena. One se skupljaju na jastucima i dušecima na kojim spavamo i stvaraju pogodnu srediinu za razvoj grinja. Za deset godina dušek udvostruči svoju težinu nakupljanjem kose, tjelesnih sekreta, životinjskih dlaka, gljivica, pljesni i spora, bakterija, hemikalija, prašine, vlakana, grinja, insekata i raznih čestica, uključujući i izmet grinja. A sve to udišemo dok spavamo. Riješenje mogu da budu antialergijski dušeci i jastuci.

ROŠTILJANJE – Koliko god uživali u mesu sa roštilja, trebalo bi da znate da meso pripremljeno na ovaj način sadrži kancerogene materije. Kada mast kaplje iz mesa na topao roštilj, ona gori i stvara dim, oblik policikličnih ugljovodonika. Iako roštilj volimo baš zbog tog specifičnog ukusa, ova jedinjenja su kancerogena.

OTVARANJE PROZORA – Kada je vrijeme lijepo, svi otvaramo prozore u želji da svjež vazduh ispuni prostoriju, međutim, to nije baš najzdraviji potez s obzirom da tako otvaramo put sezonskim alergijama ali i zagađenom vazduhu iz spoljne sredine. Možda se tako ne čini, ali uključivanje klima uređaja je zdravije riješenje.

GLEDANJE TELEVIZIJE – Osim toga što smanjuje našu fizičku aktivnost, gledanje televizije loše utiče i na težinu. Dok gledamo filmove svi volimo da jedemo kalorične grickalice. Te kalorije se direktno lijepe za naše bokove, a poznato je da gojaznost povećava rizik od bolesti srca, raka, artritisa i niz drugih bolesti. Isključite televizor i idite u šetnju.

 

Smedi/Informer.ba