Bebe Zdravlje

Trudničke komplikacije najčešći uzrok smrti fetusa

Smrt fetusa u materici najčešće izazivaju komplikacije tokom trudnoće, prije svega loše funkcionisanje placente (organa preko kojeg se dijete hrani).

Ovo su pokazali rezultati dva američka istraživanja vezana za tu pojavu koju naučnici veoma slabo proučavaju.

Radi se o istraživanjima sprovedenim u periodu između 2006. i 2008. na 500 žena u pet američkih saveznih država, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Prvo istraživanje, koje je sproveo Američki zdravstveni institut, pokazalo je, između ostalog, da je u polovini slučajeva smrt fetusa izazvana najmanje jednom komplikacijom nastalom tokom trudnoće, a da se u 26 odsto slučajeva radi o disfunkciji placente.

Istraživanje je pokazalo i da su Afro-amerikanke izložene dvostruko većoj opasnosti od smrti fetusa od žena bijele rase i onih hispanskog porijekla.

Drugo istraživanje, koje je sproveo Univerzitet u saveznoj državi Teksas, pokazalo je više faktora rizika za smrt fetusa.

To su dijabetes, gojaznost, duvan, krvna neusklađenost između fetusa i majke, narkomanija ili čak činjenica da se radi o trudnici crne rase, starijoj od 40 godina ili neudatoj.

 

Agencije/Informer.ba