Bebe Zdravlje

Trudnoća i ljeto

Ljetni mjeseci donose dobro raspoloženje i nestrpljivost u iščekivanju odlaska na ljetovanje. Ipak, kad su trudnice u pitanju, neke će radije ostati kod kuće za ljetnih sparina dok će druge nesmetano uživati u moru i suncu. I jedne i druge trebale bi obratiti pažnju na neke karakteristike ljeta koje mogu da utiču na njihovo stanje.


Hrana i piće

Jedite lagane obroke: kuhano povrće i meso ili pečeno na žaru. Slobodno uživajte u plodovima mora, ali pripazite na svježinu i porijeklo namirnica, a izbjegavajte svježe nekuhane školjke.

Ljeti prijeti veća opasnost od trovanja hranom zbog većih temperatura odnosno lako pokvarljivih namirnica. Čuvajte namirnice na odgovarajućoj temperaturi i uvijek provjeravajte rok trajanja, pogotovo na mliječnim proizvodima. Dobro operite voće i povrće prije konzumiranja.

Ljekarska knjižica i  medicinski dokumenti
Na ljetovanje obavezno ponesite preparate za zaštitu od sunca i njegu nakon sunčanja te zaštitu od komaraca. Ponesite sredstvo protiv bolova, flastere, zavoje i alkohol. Ne zaboravite svoje vitamine. Ponesite svu medicinsku dokumentaciju vezanu uz svoju trudnoću – nalaze, ultrazvučne snimke i pretrage.

Odjeća i obuća
Ponesite ugodnu odjeću koja vas neće stezati. Najbolje je birati odjeću od prirodnih materijala koja je prozračna i neće vas iritirati kad se oznojite. Svakako uzmite kapu ili šešir za zaštitu od sunca. Obuća neka bude lagana, ugodna, anatomskog podloška za stopalo i potplat koji se ne kliže.

Ponesite više kupaćih kostima da  se možete odmah nakon izlaska iz vode presvući. Boravak u mokrom kostimu izložit će vas bakterijama i gljivicama te povećati mogućnost za vaginalne i urinarne infekcije.

 

Trudnica na putovanju
Ako putujete automobilom, planirajte stanke barem svakih 200 km kako biste protegnuli noge i izravnali leđa te se osvježili. Avionom ne biste trebali putovati Duže od tri do četiri sata. Putovanje brodom ne bi trebalo biti problem, ali u zadnjem mjesecu ne bi se bilo uputno ukrcati. Ako idete na dugi put vozom, rezervirajte spavaći vagon.

Depiliranje u trudnoći
Naravno da se ne želite ne dotjerani pojaviti na plaži. Metode depilacije prilagodit ćete svojim navikama i želji, no evo nekih metoda koje biste trebali izbjegavat:
> vrući vosak – jer čupanjem možete izazvati pucanje kapilara na nogama, koje su oslabljene zbog povećanja tekućina koje kolaju tijelom. Usto povišena temperatura voska dodatno slabi vene koje su već raširene zbog djelovanja hormona te može pospješiti pojavljivanje proširenih kvrgavih vena.

> laser i elektrodepilacija – jer još nisu poznati učinci električne energije i lasera na razvoj fetusa.

> izbjeljivači – jer u dodiru s kožom tokom nekoliko minuta oksidans i ostale izbjeljujuće tvari mogu biti štetni za fetus.

 

e-beba/Informer.ba