Vijesti iz medicine Zdravlje

Tvrdnje američkih naučnika: Gripa utiče na inteligenciju?

Genetika i obrazovanje često se citiraju kao dvije stvari s najvećim utjecajem na ljudsku inteligenciju, ali američki naučnici sada tvrde kako su za našu inteligenciju puno važnije gripa te zarazne bolesti koje smo proživjeli, posebno kao djeca.

Istraživači sa Univerziteta u Novom Meksiku analizirali su stepen inteligencije (IQ) diljem SAD-a i zaključili kako izloženost zaraznim bolestima ima ogroman utjecaj na snagu mozga.

Tvrde da ljudi, a posebno djeca, troše puno energije iz tijela za funkcioniranje mozga. Ukoliko obolimo od neke bolesti koja preusmjerava tu energiju na naš imunološki sistem, mozak i inteligencija neminovno pate.Prenosi Dnevni avaz.

Tim naučnika proučio je sve postojeće teorije o tome što utječe na nivo IQ-a, uključujući obrazovanje, bogatstvo, genetiku i tvrdnju da, što ljudi žive dalje od subsaharske Afrike, to su pametniji.

Neki naučnici vjeruju da, što smo dalje od tog dijela Zemlje, moramo biti sve inteligentniji kako bi preživjeli sve teže i negostuljubivije uvjete.

 

Informer.ba