Ishrana Zdravlje

U mlijeku više od 20 vrsta lijekova

Tim španskih i marokanskih stručnjaka otkrio je da se u kravljem, kozjem i majčinom mlijeku nalazi više od 20 vrsta različitih lijekova, kao što su antibiotici, antiseptici, preparati protiv masnoća u krvi, beta blokatori i hormoni.

Uzorci sva tri tipa mlijeka sadrže lijekove s protivupalnim dejstvom i to najviše punomasno kravlje mlijeko. Naučnici sa univerziteta Huan i Kordoba iz Španije i Abdemalek Esadi iz Maroka analizirali su 20 uzoraka kravljeg, kozjeg i majčinog mlijeka i došli do zaključka da u majčinom mlijeku ima protivupalnih lijekova (poput iburpofena i naproksena), protivbakterijskih i protivgljivičnih preparata, kao i tri tipa hormona iz grupe estrogena.

Mala količina lijekova u čaši mlijeka poslijedica je dodavanja lijekova u prehranu ili kontaminacije na farmama, objašnjavaju stručnjaci.

Iako se rezultati studije špansko-marokanskog tima objavljeni u Žurnalu za poljoprivredu i hemijsku hranu odnose na uzorke mlijeka iz njihovih zemalja, stručnjaci su uvjereni da je situacija, uz male varijacije, slična u cijeloj Europi.

 

Tanjug/Informer.ba