Tradicionalna medicina Zdravlje

Ublažite jesenji stres

Poslije nekoliko nedjelja odmora, odlaska na more ili kasnih večernjih izlazaka, većini ljudi je teško da se se vrati svakodnevnim obavezama. Početak jeseni obično je vezan za povratak u školu ili na posao, a povrh svega počinje i sezona hladnog vremena koje nikako ne doprinosi dobrom raspoloženju.
To je period kada iz kreativnog i veselog razdoblja prelazimo u radni mod, ali ne mora da bude tako. Jesen može da bude i period nove energije, početaka i zabave.

Nemojte da se ohladite
Ukoliko ste uživali u mnoštvu ljetnjih aktivnosti, pobrinite se da nastavite bar sa nekom od njih. Planirajte roštilj za vikend, izlet u obližnje mjesto, odlazak u banju ili na bazen. Sve aktivnosti kojima ćete razbiti svakodnevicu doprinjeće dobrom raspoloženju.

Ritam spavanja

Da biste imali dovoljno energije, najvažniji je kvalitetan san. Ako ste preko ljeta uživali u kasnim večernjim izlascima ili noćnim filmskim maratonima, pokušajte postepeno da odlazite u krevet po 15 minuta ranije, dok ne dođete do svog uobičajenog vremena za spavanje.

Jedite zdravo
Važno je da u jesenjem periodu vaša ishrana bude bogata svježim namirnicama kakve ste imali u ljetnjim mjesecima. Na taj način imaćete dovoljno energije za željene aktivnosti.

Planirajte meni
Kako biste se zdravo hranili, važno je da znate šta ćete kuhati. Napravite spisak jela za cijelu nedjelju, a zatim i listu potrebnih namirnica. Na spisak uvrstite nekoliko jela koja se brzo spremaju i pripremite nekoliko rezervnih opcija u slučaju da zaglavite u saobraćajnoj gužvi ili vam iskrsnu obaveze u poslijednjem trenutku.

Jesenje čišćenje
Vrijeme je za sezonsko sređivanje ormana. Zamjenite ljetnju odjjećom za hladnije dane. Isprobajte nekoliko kombinacija kako biste bili spremni i znali šta vam pristaje u slučaju iznenadnih poziva na svečane događaje ili za dane kada se osjećate loše i mislite da vam ništa ne stoji.

Nemojte da se zatrpavate
Važno je da ne zatrpavate aktivnostima ni sebe, ali ni ostale članove porodice. Kurs jezika, ples, fudbal i plivanje možda djeluju kao kvalitetan način da se provede vrijeme, ali ako su djeca uključena u previše aktivnosti biće zbunjena. Dajte im priliku da sami izaberu najdraže aktivnosti.

Mislite na sebe
U toku su prve nedjelje koje vaša djeca provode u školi ili vrtiću i vjerovatno ste u cjeloj zbrci zaboravili na sebe. Razmislite o aktivnostima kojima biste mogli da se bavite. Birajte nešto što bi moglo da vas učini drugačijim, aktivnijim i poletnijim.

Nastavite druženja

Ne dozvolite da upadnete u rutinu i da vas svakodnevne obaveze progutaju. Organizujte okupljanje ili zabavu. To može da bude i druženje majki s kćerkama ili viđanje sa starim prijateljicama. Važno je da ste okruženi ljudima.

 

Press/Informer.ba