Ishrana Zdravlje

Umijereno konzumiranje alkohola štiti od demencije

Osobe koje umjereno konzumiraju alkoholna pića imaju za trećinu niži rizik od pojave demencije, pokazuju najnovija istraživanja.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu “Age and Ageing” (Starost i starenje) zasnivaju se na praćenju unosa alkohola kod 3.202 njemačkih ispitanika tokom tri godine.

Kako se navodi u studiji, istraživanje je pokazalo da osobe koje umjereno uživaju u alkoholnim pićima – jedno do dva pića dnevno, imaju 30 posto niži rizik od pojave demencije.

Jedno od objašnjenja ponudio je Eric Skovenborg, član Skandinavskog medicinskog odbora za alkohol. Prema njegovim rečima, ljudi vedrog karaktera obično imaju mnogo prijatelja, a time i više prilika za druženje i konzumaciju alkohola u društvu.

Zbog toga je alkohol kao ispitivani faktor često u uskoj vezi sa drugim činiocima koji djeluju kao zaštita od pojave demencije, kao što su život u paru, više obrazovanje i izostanak depresije. Uz smanjenje rizika od mentalnih bolesti, ističe se da umjereno uživanje u alkoholu rezultira smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, moždanih udara i kamena u žuči, piše Srbijanet.

 

Informer.ba