Vijesti iz medicine Zdravlje

Uspješno transplantirali obje noge žrtvi saobraćajne nesreće

Španjolski hirurg Pedro Cavadas u ponedjeljak je napravio prvu transplantaciju obje noge na pacijentu. Zajedno s medicinskim timom počeo je operirati u nedjelju navečer u bolnici La Fe u Valenciji. Uprava bolnice izvijestila je kako se radi o kompleksnoj operaciji koja nikada do sada nije izvedena. Iako će se tek za mjesec dana znati uspješnost operacije, tijelo bi već sada odbacilo udove.

Nisu otkrili identitet pacijenta, ali poznato je da je ostao bez obje noge iznad koljena u saobraćajnoj nesreći nesreći, piše LA times. Već su mu pokušali ugraditi umjetne noge, ali nije mu ostalo dovoljno njegovih nogu kako bi mogao nositi proteze. Dozvolu za operaciju dobili su prošle godine, ali morali su čekati odgovarajućeg donora. Cavadas je gotovo 14 sati spajao kosti, živce i mišiće.

U kolovozu 2009. godine on je napravio prvu transplantaciju čeljusti i jezika. Pacijent je izašao iz bolnice mjesec dana kasnije. Prvi je napravio i duplu transplantaciju nadlaktica i šaka 2006. godine. Kolumbijka Alba Lucia izašla je iz bolnice 18 mjeseci kasnije. Uspješno je vratio nogu pacijentu (20) nakon nesreće na radu 2006. godine.

 

Informer.ba