Vijesti iz medicine Zdravlje

Vakcina protiv tuberkuloze uspješna na miševima

Američki istraživači tvrde da su razvili vakcinu protiv tuberkuloze koja miševima pruža dosad nezabilježenu zaštitu od te bolesti.

Od tuberkuloze prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) svake godine u svijetu umre 1,7 miliona ljudi, a jedina vakcina dosad korišćena protiv te bolesti je poznata kao nepouzdana, izvještava AFP.

Američki tim, na čelu sa Vilijamom Džejkobsom s njujorškog Medicinskog koledža Albert Einstein, je iz bakterije mikobakterijum smegmatis, srodne bakteriji tuberkuloze, odstranio set gena, poznatih pod nazivom ESX-3, koji onesposobljavaju imunološki sistem domaćina, zamjenivši ih ESX-3 genima uzetim iz bakterije tuberkuloze.

Vakcinisani miševi su se pokazali otpornim na tako izmjenjenu mikobakterijum smegmatis (koja je inače za njih smrtonosna), a kada su poslije dva mjeseca bili izloženi jakoj dozi bakterije tuberkuloze, živjeli su u prosjeku gotovo tri puta duže od miševa iz kontrolne grupe – 135 prema 54 dana.

Štaviše, jetra onih miševa koji su preživjeli 200 dana, je bila potpuno očišćena od bakterije tuberkuloze, što je dosad nezabilježen slučaj.

Američki tim ipak upozorava da je 200 dana preživjelo samo 20 odsto tretiranih miševa, što znači da vakcina mora da bude unaprijeđena. Osim toga, još nije izvjesno da bi ova vakcina imala isto dejstvo na ljude kao i na miševe, prenosi Tanjug.

Informer.ba