Zdravlje

Valunzi mogu da se vrate po prestanku uzimanja antidepresiva

Kod oko 30 odsto žena koje uzimaju antidepresive, neki simptomi menopauze, kao što su naleti toplote (valunzi) ili noćno znojenje, povratiće se po prestanku uzimanja tih lijekova, poručuju stručnjaci Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, pod rukovodstvom Hadine Džof.

Ona ističe da dosad nije bilo dovoljno istraživanja o tome koliko bi dugo žene u menopauzi trebalo da uzimaju antidepresive za ublažavanje simptoma tog stanja, niti o tome da li se po prestanku uzimanja dotičnih lijekova pomenuti simptomi vraćaju, prenosi Rojters.

Da bi odgovorili na ovo drugo pitanje, Džofova i njene kolege su obavili istraživanje na 200 žena, koje su tokom 8 nedjelja uzimale 10 do 20 mg antidepresiva “leksapro”.

Kod većine ovih žena došlo je do proređivanja valunga za bar petinu, ili su oni bili slabijeg intenziteta nego ranije ili su ih ta stanja manje opterećivala nego ranije.

Poslije dvomjesečnog tretmana, učesnice istraživanja su prestale da uzimaju “leksapro”, a tim sa Harvarda ih je pratio još tri nedjelje.

Utvrđeno je da su se simptomi u istom obimu vratili kod oko trećine onih koje su osjetile boljitak od “leksapra”, naročito kod onih žena koje su prije početka uzimanja antipreseiva patile od nesanice.

Kod ostalih žena, koje su bile zadovoljne “leksaprom”, i tri nedjelje po prestanku uzimanja tog medikamenta očuvano je poboljšanje. Učestalost valunga smanjena je sa prosječno 9,5 dnevno prije uzimanja lijeka, na 4,4 dnevno po prestanku uzimanja, utvrdio je tim sa Harvarda.

Nezavisne/Informer.ba