Ishrana Zdravlje

Večera pred spavanje povećava rizik od srčanog udara

Vjerovatno su vam roditelji govorili da nije dobro ići punog želudca u krevet i bili su u pravu, kaže novo istraživanje grčkih nutricionista sa Jonskog univerziteta. Ako sačekate samo pola sata prije odlaska na spavanje, za dvije trećine ćete smanjiti šansu za dobijanje infarkta. Svakih deset minuta odlaganja spavanja rizik pada za deset posto.

Studija koju je vodila Cristina-Marija Kastorini, stručnjak za mediteransku ishranu kaže, da istraživanje nije imalo za cilj dokazivanje uzroka i učinak, već vezu između kasne večere i mogućeg srčanog udara.

Oko 1.000 ispitanika (od kojih 500 zdravih, 250 onih koji su preživjeli infarkt i 250 sa akutnim koronarnim sindromom) ispunjavalo je upitnike o navikama vezanim za spavanje i obroke. Oni koji su čekali 60 do 70 minuta imali su 66 posto manju šansu da dobiju srčani udar.

Osobe koje su čekale od 70 minuta do dva sata, tu šansu su smanjili za 76 posto, iz za sada nepoznatih razloga.

Međutim, dr Kastorini smatra da se odgovori mogu naći u prethodnoj studiji kojom je otkriveno da kasna večera može biti povezana sa visokim rizikom od refluksa. Refluks je povezan sa apneom, a apnea sa rizikom od srčanog udara.

David Holms, profesor medicine na klinici Majo ima drugu teoriju: „Kad jedemo, nivo šećera u krvi se mjenja, kao i nivo holesterola i protok krvi. Sve te promjene mogu uticati na povećan rizik od srčanog udara u snu“.

 

Smedia/Informer.ba