Video Vijesti iz medicine Zdravlje

VIDEO/ Dječaku izvadili tumor i prišili mu nogu naopako

Kad je imao deset godina Duganu su doktori dijagnosticirali osteosarkom. U nozi su mu pronašli tumor veličine loptice koji se počeo širiti pa su se odlučili za amputaciju. Dječaka koji je obožavao sport,naročito baseball, vijest je jako pogodila. ‘Nisam znao hoću li ikad više trčati ili se uopšte baviti sportom, ali sam stalno pokušavao ostati pozitivan‘, kazao je.

Ali,doktori su predložili roditeljima operaciju kakvih se u SAD-u napravi samo deset u godini – rotationplastiju. Roditelji su pristali i doktori su operacijom zamijenili Duganov list umjesto bedra tako da mu je zglob postao koljeno. Postupak omogućava pacijentu da za hodanje ili bavljenje sportom koristi samo 30 posto energije nego što bi je trebao s normalnom nogom, odnosno da su mu cijelu nogu amputirali dječak bi trebao čak 75 posto više energije, javlja ABC News.

Doktorii su mu izvadili tumor režući iznad i ispod koljena. Zatim su okrenuli donji dio noge i prišili ga za gornji. Time smo izvadili cijeli tumor, a ostavili živce‘, objasnio je dr. Joel Mayerson. Već sljedeći dan nakon operacije Dugan je mogao micati prstima i nogom. Sada se može opet baviti sportom i biti aktivan, iako priznaje da mu trčanje još uvijek predstavlja problem.

 

Dnevnik.hr/Informer.ba