Video Zdravlje

VIDEO/ Napravljena pjesma koja liječi

Britanski bend Marconi Union iz Manchestera je, u saradnji sa muzikoterapeutima, kreirao pjesmu koju su naučnici opisali kao najopušteniju pjesmu ikada snimljenu.

Pjesma se zove Weightless, traje osam minuta, i nije preporučljivo slušati je dok vozite jer vas može uspavati.

Izuzetno pažljiv odabir ritma, basa i osnovne melodije pomaže srcu da uspori otkucaje, smanji krvni pritisak i umanji nivo hormona stresa kortizola. Trio iz Machestera je sarađivao sa muzikoterapeutima kako bi otkrili koja melodija usporava disanje i smanjuje aktivnosti mozga.

Naučnici su pustili pesmu Weightless, preslušalo ju je 40 volonterki i dokazano je da pjesma djeluje smirujuće čak više od pjesama  Mozarta i Coldplay-a.

Naučnici su dokazali da je najnovija pjesma za 11 posto opuštenija od bilo koje druge. Za potrebe snimanja korišćeni su gitara, klavir i snimci zvukova u prirodi.

“Weightless je savršena pjesma za kraj stresnog dana, kada pomislite da vam je zaista puno stvari na pameti, a da se morate sabrati i opustiti, onda pustite ovu pjesmu”, rekao je Dejvid Luiss Hodgson, iz Mindlab International-a koji je pokrenuo istraživanje, prenosi Telegraph.

 

B92/Informer.ba