Ishrana Zdravlje

Vino smanjuje rizik od astme

Naučnici su u bolnici “Bispebjerg” u Kopenhagenu analizirali navike 40.000 ljudi uzrasta od 12 do 41 godine. Otkrili su da su oni koji manje piju alkohol rijeđe oboljevali od astme od onih koji prekomjerno piju.

Ljudima koji nedeljno piju četiri čaše vina ili piva prijeti manji rizik. Manje od četiri odsto ispitanika je oboljelo od astme.

” Pretjerani unos alkohola može da izazove zdravstvene probleme. Naši podaci kažu da umjereno konzumiranje alkohola zaista smanjuje rizik od razvoja astme. Analizom svih faktora povezanih sa razvojem astme smo naučili mnogo o tome ša je uzročnik ovog stanja i kako ga spriječiti – rekla je Sofi Lieberot koja je rezultate istraživanja predstavila u Amsterdamu.

Efekat alkohola na astmu naučnici su proučavali i ranije ali su dobijali različite rezultate. Neki rezultati su pokazali da alkohol ima korisne efekte na astmu, dok su drugi ukazivali na pogoršanje simptoma. Međutim, od ranije je poznato da umjereno konzumiranje alkohola može da bude korisno jer spriječava neke bolesti. Ovo istraživanje je značajno jer do sada nije sprovedeno mnogo istih koja ispituju kako alkohol djeluje na razvoj astme.

Smedia/Informer.ba