Vijesti iz medicine Zdravlje

Virusi se šire i do 25 cm od wc-a i ostaju u zraku 90 minuta

Da li je wc poklopac dignut ili spušten dok puštate vodu utječe na vaše zdravlje. Naime, ako ne spustite poklopac prilikom puštanje vode bakterije “eksplodiraju” u zrak i naseljavaju najbliže površine, otkriva studija Sveučilišta Leeds.

Naučnici  su dezinficirali wc školjku, a potom su stvorili efekt dijareje koristeći uzorke stolice zaražene supervirusom C. difficile. Nakon toga su pustili vodu, a nisu spustili poklopac. Virus se proširio i do 25 centimetra iznad wc školjke, a u zraku je ostao i 90 minuta nakon puštanja vode. Virus je bio u zraku i dok je poklopac bio spušten, ali u puno manjoj mjeri, no nije se proširio na okolne površine, potvrđuje istraživanje.

Nakon toga smo u wc školjku stavili boju, podigli smo poklopac, a otvor smo prekrili folijom te pustili vodu. Prilikom svakog puštanja vode izleti 50 kapljica. Neki od virusa na taj način dolaze u zrak i brže se šire, poput norovirusa” – tvrdi profesor Mark Wilcox, direktor mikrobiologije Sveučilišne bolnice Leeds.

Ne spuštanje poklopaca povećava rizik od virusa povraćanja, pa je sasvim jasno čemu služi wc poklopac. Ironično je što neke bolnice nemaju wc s poklopcem kako bi spriječile širenje bolesti diranjem poklopaca, dodaje Wilcox, prenosi 24 sata.

 

Informer.ba