Vijesti iz medicine Zdravlje

Više sna protiv depresije

Adolescenti koji ranije idu na spavanaje rijeđe imaju problema sa depresijom od svojih vršnjaka koji ostaju budni do dugo u noć, prenosi portal “Moj doktor”.

Naučnici Medicinskog centra pri američkom Univerzitetu Columbia tokom 90-tih godina proučavali su ponašanje 15.500 mladih ljudi uzrasta od 12 do 18 godina.
Oni su otkrili da jedan od 15 adolescenata ima depresiju i da oni adolescenti koji su u krevet išli poslije ponoći imaju 24 posto više šansi za razvoj depresije od svojih vršnjaka koji su išli na spavanje prije 10 sati.
Naučnici su otkrili i da je manje od pet sati sna povezano sa 71 posto većim rizikom za razvoj depresije u odnosu na osam sati sna.

U komentaru na rezultate istraživanja koji su objavljeni u stručnom časopisu “Sleep”, vođa istraživanja dr James Gengvivish je rekao da bi dobar san koji dovoljno traje mogao biti prevencija za razvoj depresije.
Onima koji već imaju simptome depresije stručnjaci predlažu da koriste tehnike relaksacije, da vježbaju i da jedu redovno zdrave obroke s velikim količinama voća i povrća.

 

Informer.ba