Ishrana Zdravlje

Za zimske dane: kuhano vino s narandžom

Zimski ugođaj nezamisliv je bez ovog toplog i aromatičnog napitka koji to vrijeme čini posebnim. I ništa tako fino ne ide zajedno kao zima, snijeg, praznična večer i kuhano vino koje nas grije i čini opuštenijima.

Recept je sasvim jednostavan, treba jedino pripaziti da vino doista ne zavrije jer tada gubi svoj pravi okus i aromu koju kuhano vino i treba imati.

 

 

 

 

 

 

Potrebno:

za osam čaša od 2 dcl

3 naranče

1 l crvenog kvalitetnog vina

100 ml ruma

2 zvjezdasta anisa

2 prutića cimeta

nekoliko klinčića

100 g šećera

 

Postupak:

Jednu naranču operite pod vrućom vodom, osušite je, pa joj koru uz pomoć nožića ogulite u oblik spirale (za ukrašavanje). Oguljenu naranču narežite na ploške, stavite je u lonac u kojem ćete kuhati vino. Iz preostale dvije naranče iscijedite sok. Zajedno s vinom dodajte ga u lonac s narezanim ploškama. Dodajte začine i šećer, pa uz povremeno miješanje zagrijte vino (pazite da ne zavrije).

Kuhano vino procijedite kroz fino cjedilo, prelijte ga u šalice ili čaše, ukrasite spiralicama narančine kore i prutićima cimeta. Poslužite toplo!

 

 

 

She.hr/Informer.ba