Ishrana Zdravlje

Zalogaji za efikasniji mozak

Za normalno funkcionisanje mozgu je potrebno: 13 vitamina, 15 minerala i oligoelemenata, 8 aminokiselina i dvije do četiri masne kiseline, u zavisnosti od starosnog doba.

Osim na zdravlje, način ishrane utiče i na raspoloženje pa i na intelektualne sposobnosti. Da bi pamćenje, koncentracija i kognitivne sposobnosti bile na zavidnom nivou, neophodno je da ih svakodnevno poboljšavamo odgovarajućom hranom,posebno u zimskom periodu, kada oskudjevamo u sviježim namirnicama. Za normalno funkcionisanje mozgu je, kažu nutricionisti, potrebno: 13 vitamina, 15 minerala i oligoelemenata, 8 aminokiselina i dvije do četiri masne kiseline, u zavisnosti od starosnog doba. A da bi dobio sve neophodne sastojke, potrebno je da za deset dana u organizam unesemo stotinu različitih namirnica.

Mozak je veliki potrošač energije, a kao osnovno gorivo koristi šećer. Da bi “male sive ćelije” normalno funkcionisale, važno je da nikada ne ostanu bez takozvanih sporih ili brzih šećera. Spori šećeri su oni koji se sporije razlažu i zato ravnomjerno pružaju energiju tokom dužeg vremenskog perioda, a ima ih u tjesteninama, pirinču, žitaricama, itd. Brzi šećeri se veoma brzo razlažu, dijeluju poput energetske bombe, efikasno podižu energiju i raspoloženje, međutim poslije faze prve euforičnosti izazivaju pospanost i tromost u mišićima, kao i pad intelektualnih sposobnosti. Šećera koji ekspresno deluju najviše ima u medu, čokoladi i svim poslasticama koje se prave od šećera. Osim energije, mozgu su potrebni i proteini, neophodni za proizvodnju hormona, kao i namirnice bogate mastima koje ulaze u sastav ćelijske membrane.

Što se vitamina tiče, za jačanje intelektualnih sposobnosti najvažniji su vitamini B grupe, naročito vitamin B9, odnosno folna kiselina. Najviše je ima u žumancetu, orasima, zelenoj salati i mladom siru. Važan je takođe i vitamin B1, koji stimuliše koncentraciju, a ima ga u velikoj mjeri u žitaricama i u integralnom hljebu. U periodu razvoja važnu ulogu igra i vitamin B12 jer utiče na razvoj mozga i podstiče intelektualne sposobnosti.

Od minerala, za normalno funkcionisanje mozga od presudne važnosti je gvožđe jer pozitivno utiče na pamćenje, a najviše ga ima u crvenom mesu. U razvoju kognitivnih sposobnosti važnu ulogu igra i jod kojim obiluju morski plodovi, soja, grašak i mlečni proizvodi, prenose Novosti.

 

Informer.ba