Vijesti iz medicine Zdravlje

Zašto je porodica dobra za zdravlje

Ona je više od zajedničkih ručkova i praznika. Porodica odlično utiče na mentalno, ali i psihičko zdravlje, i to na mnogo načina.

Porodica je veoma važna za rast i razvoj djece, uključujući i životni elan i brzinu kojom uče‘, kaže doktor Ben Sigel, pedijatar iz Bostona. Još jedan pedijatar slaže se kako je povezanost sa familijom ključna za zdrav životni stil u kasnijem dobu. Doktor Kenet Ginsburg, koji je izdao knjigu “A Parent’s Guide to Building Resilience in Children and Teens”, objašnjava kako će se djeca koja su povezana sa porodicom u daleko manjem postotku odati drogama, biće angažovaniji u školi, pa čak i bolji vozači. No najvažnije od svega je to što će čvrste porodične veze pomoći mladima da se kasnije u životu bolje nose sa stresnim situacijama i lakše će prebroditi poteškoće.

Dakle, ako ste izgubili posao ili liječite slomljeno srce i još uvijek se dobro držite, možete to zahvaliti svojoj porodici.
Evo još nekih razloga zašto vas prodica čini zdravijima i srećnijima.

Zajednički obroci čine nas zdravijima
Nedavno objavljen članak u magazinu Pediatrics otkriva kako će djeca i tinejdžeri koji bar tri puta nedjeljno jedu zajedno s ostatkom porodice biti manje skloni gojaznosti, ješće manje nezdrave hrane i imati manji rizik da razviju poremećaj u ishrani. Osim toga, jedno istraživanje s Harvarda pokazalo je kako vrijeme provedeno za zajedničkim stolom kod djece podstiče razvoj govornih vještina.

Sestre nas čine srećnijima
Osobe koje imaju sestre imaju više šanse da budu srećnije, manje su pod stresom, optimističnije su i bolje se nose s problemima, pokazalo je istraživanje univerziteta Ulster i De Monfort. Naučnici pretpostavljaju da je to zato što sestre potiču otvorenu komunikaciju i koheziju u porodici.

“Uključeni” očevi razlog su boljih rezultata u školi
Djeca čiji očevi aktivno učestvuju u njihovom vspitanju i obrazovanju imaju bolje rezultate u školi, bolje se nose sa stresom, imaju veću samokontrolu. S druge strane, djeca koji nemaju dobar odnos s očevima imaju više šanse da napuste školu, jer imaju problema prilikom učenja.

Ljudi u srećnim vezama brže se oporavljaju
Jedno američko istraživanje otkrilo je kako parovi u srećnim vezama brže ozdravljaju. Naime, parovi koji su nezadovoljni u vezama izliječiće se čak 40 puta sporije od onih koji su u dobrim odnosima.

Očinstvo smanjuje nivo testosterona
Nakon što postanu očevi nivo testosterona kod muškaraca dramatično opada. Istraživanje na Filipinima na 600 ispitanika pokazalo je kako se kod muškaraca koji su dobili djete, u poređenju s onima bez djece, nivo tog hormona dvostruko smanjuje. Veći nivo testosterona znači i veću dozu agresivnosti.

Zbog nježnih majki imamo bolji imunitet
Prema istraživanju objavljenom u časopisu Molecular Psychiatry, djeca koja imaju brižne majke imaće i bolji imunitet tokom života. Naime, ispitanici u studiji koji su imali dobar odnos s majkom imali su niži nivo proteina koji se povezuje sa upalama.

B92/Informer.ba